Више од 80.000 Тексашана тражи независност од САД

ГУВЕРНЕР РИК ПЕРИ НИЈЕ ПРУЖИО ПОДРШКУ ONLINE ИНИЦИЈАТИВИ

Рик Пери

  • Луизијана такође прикупила 25.000 потписа за одвајање од САД; следе Алабама, Џорџија, Флорида, Тенеси, С. Каролина, Мичиген, Колорадо, Орегон, Њу Џерси...
  • С обзиром да држава Тексас има уравнотежен буџет и представља 15. највећу економију на свету, практично је изводљиво за Тексас да се повуче из Уније и да учини све да заштити животни стандард својих грађана и осигура њихова права и слободе у складу са првобитним идејама и веровањима наших оснивача које федерална влада више не одражава, наглашава се у петицији.

        ВИШЕ од 80.000 грађана Тексаса потписало је online петицију на сајту Беле куће, којом траже одвајање ове државе од Сједињених Америчких Држава.

       Прва од 50 савезних држава која је покренула ову акцију била је Луизијана и то 7. новембра, само неколико сати након проглашења победе председника Барака Обаме, а за њом је уследило још двадесетак држава.

       Како налажу правила, Бела кућа је дужна да испита сваку петицију са више од 150 потписа прикупљених за месец дана, а 25.000 потписа захтева званичан одговор.

       Пошто је држава Тексас упутила петицију са највише потписа, сада председник или члан његове администрације треба да одговори на захтев да се „држави Тексас дозволи да се повуче из Сједињених Америчких Држава и формира своју нову владу“, преноси Russia Today.

       У петицији се као разлог за такав захтев наводе економске проблеме које федерална влада не може да реши, наводе амерички медији.

       „С обзиром да држава Тексас има уравнотежен буџет и представља 15. највећу економију на свету, практично је изводљиво за Тексас да се повуче из Уније и да учини све да заштити животни стандард својих грађана и осигура њихова права и слободе у складу са првобитним идејама и веровањима наших оснивача које федерална влада више не одражава“, каже се у петицији.

       Петиција, међутим, није добила подршку гувернера Тексаса Рика Перија који је рекао да верује у величину америчке државе и да не треба радити на њеном разбијању.

       Луизијана је до јуче прикупила 25.000 потписа, следе Алабама, Џорџија, Флорида, Тенеси, Северна Каролина, Мичиген, Колорадо, Орегон, Њу Џерси, Северна Дакота, Монтана, Индијана, Мисисипи, Кентаки и Њујорк, преносе амерички медији.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари