У Хомсу „борба између две војске“

У ПАРИЗУ СЕ ПОНОВО САСТАЛИ САМОПРОГЛАШЕНИ „ПРИЈАТЕЉИ СИРИЈЕ“

И ТРАЖЕ ОД САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ „МЕРЕ ПРИНУДЕ“ ПРЕМА ДАМАСКУ

         ИЗГЛЕДА да се у сиријском граду Хомс воде можда најжешће борбе до сада.

         Градом одјекују снажне експлозије. Километрима далеко чује се грување артиљерије и осталог оружја. Репортер руске планетарне телевизије Russia Today, Марија Финошина, која се налази у самом граду, пренела је: „Један део града је готово апсолутно уништен док је други дословно нетакнут, јасно се може видети граница између градских четврти у којима нема сукоба и оних у којима се ратује“.

         „Ово је борба између две војске.Нема ниједне куће која није погођена конфликтом“, закључила је Финошина.

         И норвешки генерал и шеф мировне мисије УН на терену, Роберт Муд, изјавио је да су борбе достигле ниво „без преседана“.

         Наравно, овакво стање не би било могуће да иза побуњеника не стоје земље које су се прогласиле за „Пријатеље Сирије“. А то је управо стање које им одговара и учиниће све да га искористе.

         Није никакво чудо што је до појачавања борби дошло управо уочи окупљања „Пријатеља Сирије“ у Паризу на које је шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон са добро скриваним задовољством оценила: „Опасност од широког грађанског рата у Сирији постала је још реалнија“.

         После ових речи, уследио је позив Ештонове савету безбедности да предузме „све мере које буду неопходне за имплементацију плана Кофија Анана“

         Учесници скупа у Паризу отишли су још даље и апеловали на СБ УН да се хитно састане и донесе нову „сиријску резолуцију - са позивањем на главу 7. повеље УН - која ће режим у дамаску принудити на мир“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари