Турска прави своје сателите!

ПРЕМИЈЕР ТУРСКЕ РЕЏЕП ТАЈИП ЕРДОГАН ПОРУЧИО

         „ЗА ТУРСКУ је година на измаку била веома успешна, јер су остварени пројекти који су ту земљу сврстали у ред земаља које поштује и цени цели свет“, изјавио је премијер Реџеп Тајип Ердоган у традиционалном годишњем обраћању нацији.

         „У току 2012. године смо остварили пројекте о којима смо раније вековима могли само да сањамо. Реализовали смо пројекте, како у земљи тако и широм света, који су Турску учинили једном од земаља коју сви поштују и цене“, казао је Ердоган.

         Наводећи да је изграђено близу 60 школа широм Турске, а образовни систем учињен много демократичнијим и ефикаснијим, Ердоган је навео и да је започела изградња највећег Тунела у Европи.

        „Градимо модерни тунел дужине 14.700 метара, који ће повезати Турску са средњом Азијом. Ово ће бити трећи највећи тунел у свету“, казао је премијер, пренела је агенција Анадолија.

         Он је нагласио да Турска гради и један од највећих плиновода у Европи који ће осигурати проток гаса из Азербејџана, и подсетио да је Турска ове године произвела и тенк „Алтаy“, што је додатно ојачало војне капацитете земље.

         Такође, покренуто је око 150 производних погона вредности 16 милијарди турских лира (око осам милијарди евра) и да је у претходној години осигурана стипендија за близу 1,2 милиона ученика и студената.

         Према речима Ердогана, Турска је ушла у друштво земаља које имају потребне капацитете за производњу сопствених сателита.

         „Ове године смо произвели домаћи сателит „гоктурк-2“, који је успешно лансиран, док смо прошле године лансирали сателит „расат“. Тако је Турска постала једна од 25 држава које производе властите сателите“, казао је турски премијер.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари