Спремни за „операцију ал-Фарук“

САУДИЈСКА АРАБИЈА ПОДИГЛА ПРИПРАВНОСТ СВОЈЕ АРМИЈЕ НА „ВИШИ НИВО“

          САУДИЈСКИ Краљ Абдулах бин Абдул Азиз Ал Сауд наредио је да се војна готовост на „висок ниво“. Уз образложење: због „турбулентне ситуације у региону“.

          У краљевој тајној наредби се истиче да се војска мора одмах припремити за могућност „страног или терористичког напада“.

          Саудијски министар одбране одмах је прогласио „појачану приправност“ за све јединице оружаних снага.

          Да би биле спремне за учешће у „операцији ал-Фарук“.

          Није, међутим ни објављено ни објашњено шта би била сврха такве операције.

          У Саудијској Арабији одржавају се анти-режимски протести протеклих месеци, тврди Прeс ТВ. Наводи се како демонстранти одржавају протесте у источном делу земље још од 2011., већином у регији Qатиф и у граду Аwамиyах. Тражи се пуштање свих политичких затвореника, слобода говора и престанак дискриминације.

Копија тајног саудијског документа којег је иранска агенција Прес ТВ објавила на својим страницама

          Протести су се окренули директно против режима владајуће породице Ал Сауд након што су петеро демостранта убијени у новембру прошле године.

          Али, најновији позив на војну приправност очито има више везе с неким другим факторима, можда примарно са стањем у Сирији. Какву улогу би саудијска војска могла имати по том питању, још није познато, али подизање нивоа приправности је значајан показатељ да се нешто догађа.

          У разговору за Прес ТВ, директор организације ИГА, Али ал-Ахмед, коментарисао је конкретну вест. Он сматра како је можда разлог панике у Саудијској Арабији и победа египатског председника Мохамеда Морсија. Истиче како су поједине исламистичке групе унутар Саудијске Арабије мотивисане овим догађајем и можда ће покушати нешто слично.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари