Спас за еврозону - да је Немачка напусти и поново уведе марку

ЈЕДНА ИДЕЈА - НИМАЛО НЕОЧЕКИВАНА - ДОБИЈА СВЕ ВИШЕ ПРИСТАЛИЦА

НЕ САМО МЕЂУ ЕКСПЕРТИМА

  • Двојица америчких економиста - Клајд Престовиц и Џон Проут -  једном чланку на интернет порталу CNN већ написали да еврозона није у проблемима због дужничке кризе и економске слабости држава на њеном рубу, него због изузетне конкурентности немачке привреде
  • Јенс Ерхарт, познати саветник за инвестиције, такође верује да евро неће преживети у својој садашњој форми. Он је за лист Ханделсблат изјавио да је једино смислено решење да Немачка напусти еврозону
  • Државе које задрже евро ће морати радикално да смање његову вредност. На тај начин би земље Медитерана поново добиле шансу да постану конкурентне
  • То би значило да би поново уведена немачка марка нагло добила на вредности, појашњава Волфганг Франц, председавајући Савета експерата који се у Немачкој назива „Савет економских мудараца“
  • Ескепрти попут Престовица и Проута сматрају да то и не би било тако страшно - пад извоза немачке индустрије и привремени пораст незапослености био би за Немачку лакше подношљив него дугорочна финансијска помоћ Грчкој

         НЕМЦИ више ништа не схватају: уплаћују помоћ за државе са југа Европе, а истовремено их у тим земљама све мање „воле“.      

         Да ли би проблеми еврозоне били решени ако би је Немачка напустила и поново увела марку?

         Манфред Нојман, професор на Универзитету у Бону, опрезно формулише идеју која је до сада важила за табу: „Морамо размишљати у том правцу да се ми уопште не уклапамо у еврозону“.

         Нојман одлучујућу разлику у односу на остале државе еврозоне види у степену индустријализације.

         У Немачкој индустрија у бруто друштвеном продукту учествује са 20 одсто, а у Француској, например, тај проценат је опао на 10 до 12 одсто. И док продуктивност немачке индустрије стално расте, индустрија Италије због раста њених трошкова постаје све мање конкурентна, објавио је немачки државни радио „Deutsche Welle“.

         Исте аргументе имају и двојица америчких економиста: Клајд Престовиц и Џон Проут. У једном чланку на интернет порталу CNN-а они пишу: еврозона није у проблемима због дужничке кризе и економске слабости држава на њеном рубу, него због изузетне конкурентности немачке привреде.

         Они сматрају да је то што досадашње мере које се предузимају нису донеле резултате у ствари последица грешке у ставу да ће остатак Европе, тиме што смањи трошкове државе, постати конкурентнији, односно налик Немачкој.

         Јенс Ерхарт, познати саветник за инвестиције, такође верује да евро неће преживети у својој садашњој форми.

         Он је за лист Ханделсблат изјавио да је једино смислено решење да Немачка напусти еврозону.

         Државе које задрже евро ће морати радикално да смање његову вредност. На тај начин би земље Медитерана поново добиле шансу да постану конкурентне.

         То би истовремено значило да би поново уведена немачка марка нагло добила на вредности, појашњава Волфганг Франц, председавајући савета експерата који се у Немачкој назива „Савет економских мудараца“.

         „Шта се тада дешава, видљиво је већ на примеру швајцарског франка“, каже Франц.

         Због пораста вредности франка, последице трпе туризам и швајцарска индустрија. Централна банка те земље интервенцијама, односно куповином девиза, држи курс франка на одређеном нивоу. То би се десило и Немачкој.

         Ескепрти попут Престовица и Проута сматрају да то и не би било тако страшно - пад извоза немачке индустрије и привремени пораст незапослености био би за Немачку лакше подношљив него дугорочна финансијска помоћ Грчкој.        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари