Шпанија из народа цеди још 65 милијарди евра за спасавање банака

РАХОЈЕВУ ВЛАДУ НИСУ УПЛАШИЛЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ЧИЈЕМ ЕПИЦЕНТРУ ЈЕ БИО РУДАРСКИ „ЦРНИ МАРШ”

Маријано Рахој

  • Рудар Карлос Маркос (41): „Ако нам не посвете пажњу, вратићемо се – са динамитом”
  • „Сада плаћамо прекомерно трошење у прошлости,” нагласио премијер Маријано Рахој, додавши да Шпанци никад раније нису искусили такву рецесију

         ШПАНСКА влада је објавила опсежне нове мере штедње. Усред сукоба између демонстраната и полиције.

         Премијер Маријано Рахој је саопштио да ће порез на додату вредност (ПДВ) бити повећан са 18 одсто на 21 одсто и да ће буџет локалних власти бити скресан.

         Он планира да уштеди 65 милијарди евра у оквиру договора са лидерима еврозоне да спасе шпанске банке.

         Тај потез се подударио са великим протестом у Мадриду, на којем је полиција гуменим мецима растеривала рударе..

         Неки рудари су током „Црног марша” препешачили 400 км од северног дела Шпаније, где је рударство саставни део живота од 18. вијека. Рудари, којима су се придружили радници из јавног сектора и синдикати, протестовали су у центру Мадрида на врхунцу 44-дневног протеста против смањења субвенција за рударске компаније, у износу од 60 одсто. Рудари тврде да ће та мера затворити руднике и многе оставити без посла.

         „Тражимо смањење од 10 одсто уместо 60”, рекао је Ројтерсу Карлос Маркос (41), који ради у рудницима већи део живота.

         „Ако нам не посвете пажњу, вратићемо се – са динамитом”.

         Десетине хиљада демонстраната, узвикујући пароле и бацајући петарде, марширало је кроз престоницу до Министарства индустрије, где су неки гађали полицајце каменицама, воћем, флашама и петардама. Полиција је узвратила гуменим мецима након што су демонстранти срушили баријере.

         „Морамо изаћи на улице да се боримо јер долази време кад нећемо имати шта да једемо,” казао је репортеру Ројтерса 38-годишњи рудар Хозе Рамон Перес.

         Премијер, којег су посланици опозиције прекидали неколико пута, рекао је, иначе, у парламенту да промене које објављује морају бити усвојене без одлагања.

         Рахој је признао да се повећање ПДВ-а коси са обећањем које је дао у кампањи, пре него што је његова Народна странка дошла на власт. Он је у јануару обећао да повећање те врсте пореза није у плану.

         „Рекао сам да ћу смањити порезе, а заправо их повећавам. Околности су се промениле и морам им се прилагодити,” рекао је Рахој.

         „Управо сада плаћамо прекомерно трошење из прошлости,” рекао је премијер, додавши да Шпанци никад раније нису искусили такву рецесију.

         Европска комисија је поздравила „решеност” и брзу акцију шпанске владе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари