Саркози као сиријски сарком

МОСКВА, ПРЕМА ОЧЕКИВАЊИМА, ОДБИЛА ДА УЧЕСТВУЈЕ

У РАДУ „ГРУПЕ ПРИЈАТЕЉА СИРИЈСКОГ НАРОДА“

Никола Саркози

  • У Тунис су, како се испоставило, позвани лидери појединих опозиционих група, док представници сиријске владе нису позвани. То значи да интереси, великог дела становника Сирије, који подржавју власт, тамо неће бити представљени. У таквим условима, тешко да ће отпочети општесиријски дијалог, а Русија у томе не може да учествује - саопштио портпарол руске дипломатије Александар Лукашевич
  • Уочи скупа у Тунису постало потпуно јасно да су Американци и француски председник Никола Саркози одлучили да сиријског председника Башара Асада свргну по либијском сценарију и да ће скуп који Москва бојкотује  покушати да искористе да својим агресивним намерама „прибаве“ привидну међународну легитимност мимо УН

         РУСКА делегација неће отпутовати 24. фебруара у Тунис на оснивачко заседање „Групе пријатеља сиријског народа“ коју су иницирали Француска и САД, иако је Русија била стављена на прелиминарни списак учесника.

         - Позив који је министар иностраних послова Туниса Рафик Абдесалм упутио министру Сергеју Лаврову, наше министарство је добило 18. фебруара - потврдио је званични представник Министарства иностраних послова Русије Александар Лукашевич.  

         Међутим, у њему се, као саопштава овај дипломата, не помиње ни састав учесника ни дневни ред. Што је најбитније: није јасна реална усмереност те иницијативе. Јер, у Тунис су, како се испоставило, позвани лидери појединих опозиционих група, док представници сиријске владе нису позвани. То значи да интереси, великог дела становника Сирије, који подржавју власт, тамо неће бити представљени. У таквим условима, тешко да ће отпочети општесиријски дијалог за изналажење путева превазилажења унутрашње кризе. А управо овај циљ прокламују организатори туниског догађаја.

         Напротив, стиче се утисак да се ради, како је указао Лукашевич, о склепаној међународној коалицији као што је било у случају оснивања Контакт групе за Либију.

         Русија, због свих ових околности, не види могућност да учесвује у таквом сусрету. Амбасада Русије у Тунису је добила налог, саопштава Лукашевич, да ову одлуку пренесе министарству иностраних послова те земље.

         Са овим су, уз неке услове, сагласни и водећи московски спољнополитички експерти:

Дочек руске делегације у Дасмаску

         - Прилично је сумњив овај састанак, на коме се учесници представљају као Запад, док ће резултат њиховог рада, упрошћено речено, остати скривен - сматра генерелни директор Центра за политичку конјунктуру Сергеј Михејев. 

         Експерт сматра, да би руски представници, као и њихове кинеске колеге, можда и могли да учествују на туниском форуму - макар да покушају да преломе ситуацију у своју корист и наступе као противтежа. Зато је већ сада очигледно да самозвани „пријатељи“ подржавају унапред припремљену антивладину резолуцију.

         Иначе, управо уочи скупа у Тунису се разоткрило да су Американци и француски председник Никола Саркози одлучили да сиријског председника Башара Асада свргну по либијском сценарију и да ће скуп који Москва бојкотује  покушати да искористе да својим агресивним намерама „прибаве“ међународну легитимност мимо УН. Дакле: за непосредно учешће на страни опозиције у грађанском конфликту у независној Сирији.

         Схватајући да поред вета Русије и Кине не могу ништа прогурати кроз Савет Безбедности УН, Париз и Вашингтон траже заобилазни пут - уз ангажовање оних који су гласали за марокански пројект резолуције о Сирији.

         Све, ево, креће по шеми која је искоришћена против Моамера Гадафија. Јер, почетком марта 2011. управо Париз је иницирао оснивање Контакт групе за Либију која  је 1. септембра исте године била преименована у „Групу пријатеља либијског народа“. „Пријатељи“ су кроз пола године избомбардовали земљу „пријатељског народа“.

         Садашња „Група“ коју по опробаном сценарију окупља француска дипломатија у Тунису, састављена је од истих учесника.  

         Пред сам састанак у Тунису, шеф француске дипломатије, Алан Жипе, изузетно је активан. Он се срео са предводником опозиционог Националног савета Сирије Бурханом Галијун. А уопште није морао далеко да путује јер се канцеларија овог „политичара“ - сасавим случајно - налази управо у Паризу.

         Жипе је телефоном разговарао и са генералним секретаром Арапске лиге и премијером Катара да би уз њихову помоћ била могућа консолидација противника режима Асада.

Асад у посети рањеницима

         А француски специјалисти за спољну политику и Блиски Исток - гле чуда! - сагласни су са „либијским сценаријем“.

         - Погрешно је сматрати да Запад свесно дестабилизује Сирију. До Дамаска је једноставно дошло „арапско пролеће“ - ракао је познати француски експерт за Блиски Исток, историчар Анри Лоран. - А да је Асад креатвнији, већ је могао да се договори и са Западом и са опозицијом. Он, несумњиво, има своју логику у примени оштрих мера у својој земљи. Међутим, европски житељ не воли када му уз ручак на телевизору приказују лешеве, крв и уличне борбе.

         Овај експерт цинично процењује да је после победе „међународних снага“ у Либији оснивање велике алијансе (у првом реду ангажовањем арапских земаља) за решавање сиријске кризе, постало потпуно оствариво. У „Групу“, како се очекује, треба да уђу исти они арапски учесници који су подржали Запад у операцији против Гадафија. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари