ПУТИН: Запад довео Сирију до стања блиског хаосу

КЛИНТОНОВА ОПТУЖИЛА РУСИЈУ И КИНУ ДА ПАРАЛИШУ САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН

        АМЕРИЧКА државна секретарка Хилари Клинтон позвала је Савет безбедности УН да обнови напоре за окончање сукоба у Сирији.

       Она је упозорила да је извршно тело УН-а „парализовано“ док су сиријски цивили све изложенији репресији режима Башара Асада, којег подржавају сталне чланице Савета безбедности Русија и Кина.

       „Злочини се гомилају док Савет безбедности остаје парализован и ја бих позвала да још једном покушамо да пронађемо пут напред“, како би Савет пробао да оконча насиље у Сирији и зауставио његово ширење на друге земље, казала је Клинтон.

       Њен позив долази у време све већег притиска западних земаља на Русију и Кину да ублаже своје противљење акцији УН-а против Асада.

       Руски председник јој је одмах одговорио, додуше- не помињући јој име.

       „Наши западни партнери су на многим територијама већ створили ситуацију хаоса, а сада ту политику настављају у другим државама, укључујући и Сирију. Упозорасвали смо их да треба деловати пажљиво, да се не сме ништа наметати силом јер ће то довести до хаоса. А шта сам гледамо? Ситуација у Сирији веома лични на хаос“ - рекао је руски лидер приликом сусрета са становницима Рјазанске области.

       Говорећи о позицији Русије, Путин је нагласио да његова земља никоме не намеће ништа, поготово не силом, а у Сирији све стране подстиче на дијалог и помаже разрешењу ситуације изнутра.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари