Прва школа у Америци добила полицијску стражу

ГРАД МАРЛБОРО У ЊУ ЏЕРСИЈУ ПРВИ ОДРЕАГОВАО НА МАСАКАР У ШКОЛИ У ЊУТАУНУ

         АМЕРИЧКИ председник Барак Обама није одушевљен иницијативом да свака школа у САД – после масакра у Њутауну где је 20-годишњак Адам Ланза убио више 20 малолетне деце и шест наставника – добије полицијско обезбеђење. Међутим, то се већ догодило.

         Наоружани полицајци већ су се појавили око школе у граду Марлборо у држави Њу Џерси.

         Ова мера је привремена и трајаће три месеца јер градске власти разматрају пакет мера који треба да гарантује ђацима и њиховим наставницима безбедност.

         Иницијативу да се у америчким школама уведе наоружана стража покренула је Национална стрељачка асоцијација, реагујући на бројне захтеве да се на федералном нивоу забрани поседовање оружја.

         Наоружана стража је у многим америчким школама постојала и раније, а у некој форми понегде и данас. Примера ради: њујоршке полицијске патроле контролишу почетак и завршетак наставе сваког дана и време кад ученици одлазе својим кућама.

         ФБИ је објавио да је децембар 2012. био рекордан месец јер је број купаца оружја порастао за 2,8 милиона људи или за 49 одсто у односу на децембар 2011. године, јавља Реутерс.

         Обама је, иначе, поновио да је скептичан према идеји наоружаног обезбеђења око америчких школа.

         „Изаћи ћу са конкретним предлозима за смањење нивоа насиља у САД. Учинићу то на основу препорука комисије на чијем је челу Џо Бајден. Нећу унапред да погађам шта ће ми све препоручити. Али, сумњам да је једино решење овог проблема гомилање оружја по школама и око њих“ - рекао је Обама. 

         Обама намерава данове мере за контрлолу оружја уведе већ у првој години свог другог мандата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари