Пентагон признао да је дуг САД финансијско оружје у рукама Кине

АМЕРИКАНЦИ ИСТРАЖИЛИ: ЗАШТО КИНА КУПУЈЕ ДРЖАВНЕ ОБВЕЗНИЦЕ САД

- ИМА ЛИ ТУ НЕКЕ ПОЗАДИНЕ?

  • Кина је највећи инострани држалац америчког спољњег дуга, а укупно други - после америчких Федералних резерви - са 1,164 билиона долара. Од тог износа, дугорочно је само 3,9 милијарди долара
  • Уколико Пекинг одлучи да нагло прода ове хартије од вредности, он би фундаментално уздрмао амерички и светски финансијски систем, признао Пентагон, али оценио: „Међутим, таква непријатељска активност би се одразила на репутацију НРК као поузданог и поштованог економског и финансијског партнера“
  • Исту тему користе и кинески коментатори при разматрању идеје о притиску на САД поводом Тајвана. Прави је тренутак да се искористи ово оружје, оценио је Женмин Жибао још у лето прошле године

        НАГЛИ излазак Пекинга из система америчких државних облигација фундаментално ће уздрмати светски финансијски систем.

        Пентагон је изучио колико би Кина могла да буде опасна као крупни кредитор федералне владе САД: уколико Пекинг одједном и много смањи своје улоге, то може да угрози америчку националну безбедност. Али, да ли би Кина то могла да искористи као финансијско оружје?

        Да би направило ову анализу, америчко војно министарство обавило је консултације са министарством финансија САД, Стејт департментом и ЦИА. А налази су представљени Конгресу САД.

        Кина је највећи инострани држалац америчког спољњег дуга, а укупно други - после америчких Федералних резерви - са 1,164 билиона долара (7,5 одсто). Од тог износа, дугорочно је само 3,9 милијарди долара.

        Уколико Пекинг одлучи да нагло прода ове хартије од вредности, он би фундаментално уздрмао амерички и светски финансијски систем, признаје Пентагон: „Међутим, таква непријатељска активност би се одразила на репутацију НРК као поузданог и поштованог економског и финансијског партнера“.

        Кина је у стању да нападне тржиште облигација САД у случају конфликта - чак и по цену сопствених губитака, уверен је Дерек Сцисорс из Heritage Foundation.

        Пентагон је поставио питање: да ли би агресивно враћање дуга Кине било полуга која би се могла искористити у политичкој или војној кризи?

        Током прошле године, Народна Република Кина је смањила своја улагања у америчке хартије од вредности за 142,7 милијарде долара.

        „Покушај да се америчке буџетске хартије од вредности искористе као политички инструмент имаће ограничен ефекат и нанеће већу штету Кини него САД“ - закључио је Пентагон.

        Кинеска претња је један од омиљених аргумената критике актуелне владе САД коју у предизборној кампањи користе републиканци.

        „Зар желимо Америку која позајмљује билион долара од Кине?“ - већ је изговорио Мит Ромни, Обамин противник на председничким изборима.

        Ову тему веома добро користе и кинески коментатори при разматрању идеје о притиску на САД у тајванској политици.

        Прави је тренутак да се искористи ово оружје, оценио је Женмин жибао још у лето прошле године.

        Пентагон је, као што се и могло очекивати, занимало питање: зашто Кина улаже у државне обвезнице САД - има ли ту неке позадине?

        Државне обвезнице су популарни инструмент код многих суверених држава и приватних инвеститора - „то је безбедна и ликвидна лука“ пише Пентагон, али и за Кину такође.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари