Пекинг тражи од Токија да одмах престане са свим што угрожава суверенитет Кине

ЈАПАН ПРЕМА СПОРНИМ ОСТРВИМА СЕНКАКУ УПУТИО 20 БРОДОВА

         КИНА је оштро критиковала план јапанских парламентараца и чланова ултрадесних групација да отпутују на острва Сенкаку око којих се Пекинг и Токио споре уз забрињавајуће заоштравање међусобних односа.

         Кинеско министарство није, међутим, само уложило протест. Истовремено је од јапанских власти затражило да „хитно буду прекинуте све активности које угрожавају суверенитет Кине”.

         Званични Пекинг је овоме придодао упозорење: „да свака једнострана акција Јапана према острвима Сенкаку представљати незаконит поступак који неће променити чињеницу да та острва припадају Кини”.

         Кина је на овај начин одреаговала на то што је 20 јапанских бродова испловило са острва Ишигаки (Ishikagi) према спорним ненасељеним острвима. Посебно на чињеницу да се на једном од њих налази делегација од 100 јапанских политичких активиста који планирају да дођу на Сенкаку и тамо одају пошту Јапанцима погинулим за време Другог Светског рата.

         Јапан своје право на острва Сенкаку изводи из окоилности да их држи од 1895. године, а Пекинг указује да су та острва и на јапанским картама из 1783. и 1785. године означена као кинеска територија.

         После Другог светског рата, острва су била под контролом САД, а Јапану су предата 1972. године. На Тајвану и континенталној Кини сматрају да Јапан незаконито држи та острва.

         Сенкаку острва се налазе у Источно-Кинеском мору, а њихова акваторија је веома богата природним ресурсима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари