ОБАМА: Америка треба да се уздржи од примене силе против Ирана

Наводно зато да не би дао Техерану прилику да буде у улози жртве

* У тренуцима када се Сирија, једини преостали савезник Ирана, налази у ужасном стању, да ли је уопште потребно правити тај неопрезни корак који би Техерану дао шансу да се нађе у улози жртве?», отворио је Обама питање на само три дана уочи доласка у Вашингтон израелског премијера Бењамина Нетанијахуа

* Израелски врх сматра неопходним наношење превентивних удара по иранским атомским објектима јер је Техеран, према информацијама Мосада, дошао `на корак од атомске бомбе`

          ВАШИНГТОН треба да се уздржи од примене силе против Ирана да Техерану не би дао прилику да у очима светског јавног мњења изиграва жртву – изјавио је председник САД  Барак Обама у интервјуу листу «Атлантик».

          «У  тренуцима када се Сирија, једини преостали савезник Ирана, налази у ужасном стању, да ли је уопште потребно правити тај неопрезни корак који би Техерану дао шансу да се нађе у улози жртве?», отворио је Обама питање, не кријући да ће Бела кућа при том наставити `са свим могућим методима притиска на Иран`.

          Огласивши се на овај начин на само три дана уочи доласка у Вашингтон израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, Обама је искористио прилику да му јавно поручи: «Нетанијаху треба да буде свестан све озбиљности последица примене силе против Ирана».

          Тел Авив и Вашингтон се последњих недеља не слажу – или можда то глуме –поводом Ирана. Израелски врх сматра неопходним наношење превентивних удара по иранским атомским објектима јер је Техеран, према информацијама Мосада, дошао `на корак од атомске бомбе`. Чак је отворено упозоравао и Белу кућу и Пентагон да не повезује Северну Кореју и Иран. Уз образложење: да је Пјонгјанг већ у поседу атомске бомбе, а Техеран ка њој управо иде.

          «А управо је то оно што не желимо да нам се догоди са Ираном», изјавио заменик шефа изреаелске дипломатије Дани Ајалон.

          Према изворима британског листа Гардијан, Американци страхују да би Иран – у случају да буде нападнут – могао ударити по америчким војним објектима у региону:

          «Иран је у стању да потопи један или два ратна брода САД. Можда би атаковао и наше базе у Авганистану. Наравно, ми бисмо то преживели», цитирао је Гардијан једног америчког високог функционера чије име није открио.

          Исти функционер је изнео претпоставку да би Техеран одговорио ракетним удартима по Израелу, али да не би улазио у дуготрајни војни конфликт са САД, иако би окривио Вашингтон и за агресију Израела.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари