Немачка отворила врата Европском фонду за финансијску стабилност

ФЕДЕРАЛНИ УСТАВНИ СУД ДАО МЕРКЕЛОВОЈ ОДРЕШЕНЕ РУКЕ

ЗА ФИСКАЛНИ СПОРАЗУМ У ЕВРОЗОНИ

Немачки Уставни суд

  • У Карлсруеу ипак уставновљена и нека ограничења: улог Немачке у ЕСМ може бити повећан само одлуком Рајхстага. Дакле: улог не може бити неограничен

        НЕМАЧКА није залупила врата еврозони!

        Њен Уставни суд, чије је седиште у Карлсруеу, одбацио је жалбе на оснивање Европског стабилизационог механизма (ЕСМ) у износу од 500 милијарди евра и дао одрешене руке Ангели Меркел за доношење фискалног споразума у еврозони.

        Ова одлука омогућиће стварање сталног антикризног фонда  (ЕСМ) који ће заменити Европски фонд за финансијску стабилност (ЕФФС) који је био основан 2010. године са 440 милијарди евра (према оценама експерата око 200 милијарди евра потрошено је на помоћ Грчкој, Ирској и Португалу).

        ЕФФС ће бити постепено ликвидиран током наредне године.

        ЕСМ ће додељивати средства земљама еврозоне које су се нашле у кризи и помагати Европској централној банци у откупу државних облигација презадужених земаља.

        Фискални споразум за који се бори Ангела Меркел претпоставља да ће Еврокомисија вршити надзор над нивоом буџетског дефицита у земљама чланицама еврозоне. 

        Уставном суду се, иначе, била обратила група политичара, законодаваца и представника друштва (на једној од петиција има 37 000 потписа). Они су захтевали да суд донесе привремену забрану на оснивање ЕСМ и доношење фискалног споразума до разматрања њихових суштинских примедби.

        Њихова „суштина“ је: уколико пренесе своја овлашћења на наднационални ниво, Немачка ће изгубити део суверенитета а још је такво преношење и недемократско; немачки порески обвезници мораће да плаћају дугове других земаља еврозоне.

        Међутим, данашња судска одлука обесмислила је шест таквих жалби.

        Истина, суд је донео и нека ограничења: улог Немачке у ЕСМ може бити повећан само одлуком Рајхстага. Дакле: улог не може бити неограничен.

        Парламентарци су одлуку суда дочекали са олакшањем. „ЕСМ коначно може да почне са радом“ - изјавио је лидер опозиционе Социјалдемократске партије Немачке  Франк-Валтер Штејнмајер.

        Тржишта су на вест из Карлсруеа позитивно одреаговала.

        Курс евра је скочио више од 0,3 одсто - до 1,29 за долар, а немачки индекс DAX почео је на отварању берзе са растом од 0,3 одсто.

        На вест о одлуци суда одреаговао је растом од једног процента и паневропски индекс Stoxx Europe 600 - скоком од 0,7 одсто.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари