„Линколн“ опет прошао кроз Ормуски мореуз, изазивачки близу иранске обале

ДЕМОНСТРАЦИЈА СИЛЕ: ПОЛУРАТНА МИСИЈА

АМЕРИЧКОГ НОСАЧА АВИОНА У ПРАТЊИ ДВА РАЗАРАЧА

„Абрахам Линколн” 

  • Пре три седмице Абрахам Линколн је кроз мореуз прошао ноћу, у пратњи ратних бродова француске и британске морнарице, а данас је то урађено дању

         ЛОНДОН, (ФоНет) - Амерички носач авиона Абрахам Линколн данас је, други пут у последње три седмице, прошао кроз Ормуски мореуз у близини иранске обале, објавио је ББЦ.

У пратњи носача налазе се два разарача, а у једном тренутку патролни брод иранске морнарице прошао је на око две миље од носача, али инцидената није било.

         Ирански званичници су недавно запретили да æе због ембарга на извоз нафте, који је тој држави увела Европска унија, затворити мореуз, кроз који пролази петина светске нафте, али су Американци више пута поновили да то неће дозволити ни по коју цену.

         Док је носач пролазио кроз најужи део мореуза, широк 21 наутичку миљу, сви авиони су били на палуби, али су изнад брода кружили хеликоптери америчке морнарице.

         Пре три седмице Абрахам Линколн је кроз мореуз прошао ноћу, у пратњи ратних бродова француске и британске морнарице, а данас је то урађено дању. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари