КЛИНТОНОВА КИНИ: Економски успеси без политичке отворености су неодрживи

ЗА КРИТИКУ ПЕКИНГА ИЗАБРАЛА „ДЕМОКРАТСКИ ФОРУМ“

У ГЛАВНОМ ГРAДУ СУСЕДНЕ МОНГОЛИЈЕ

  • Истина је да можете ограничити политичко изражавање и држати чврсти стисак по питању шта људи смеју да читају, кажу и виде и тако стварати илузију сигурности. Али, илузије бледе... јер народ и даље чезне за слободом - поручила америчка државна секретарка Кини

          АМЕРИЧКА државна секретарка Хилари Клинтон последњих дана је изузетно активна у критиковању других земаља.

          За мање од недељу дана жестоко је критиковала Русију и Кину из Париза са конференције „Пријатеља Сирије“. Потом је - из токија - проговорила о распаду сиријске државе. А управо се из главног града Монголије, Улан Батора, „обратила“ Кини.

          Изабрала је ту земљу да би жестоко критиковала суседну Кину рекавши да је „економски напредак без смислене политичке отворености неодржива је једначина јер ће на крају довести до нестабилности“.

          Клинтон је очито пажљиво темпирала критику против Кине, јер се Кина управо налази у фази транзиције власти у врху КПК, док се у исто време у земљи све чешће догађају протести везани уз екологију и социјална питања. Осим овога, велики притисак на Кину врше западни медији због присилних абортуса и права дисидената.

          „Истина је да можете ограничити политичко изражавање и држати чврсти стисак по питању шта људи смеју да читају, кажу и виде и тако стварати илузију сигурности. Али, илузије бледе... јер народ и даље чезне за слободом“, рекла је Клинтонова на демократском форуму у главном граду Монголије.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари