Трећина европских градова има веома загађен ваздух

ПО МЕРИЛИМА СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

- СИТУАЦИЈА ЈЕ МНОГО ГОРА

 Жаклин Мекглејд

        ГОТОВО трећина становника европских градова има загађеност ваздуха изнад границе коју дозвољавају прописи Европске уније (ЕУ) - наведено је у извештају Европске агенције за заштиту човекове околине (ЕЕА).

        Али, кад би се применио лимит Уједињених нација, тај број би био - троструко већи.

        Током 2010. године, 21 одсто становника европских градова је дисало ваздух са концентрацијама такозаних финих честица ПМ10 изнад дневне границе коју дозвољава ЕУ.

        ПМ10 су честице пречника десет микрометара или десет милионитих делова метра, али су још опасније честице ПМ 2,5 које су четири пута мање и које могу да уђу дубоко у плућа чак и путем крвотока.

        Око 30 одсто становника европских градова је изложено концентрацији ПМ 2,5 изнад нивоа дозвољеног у ЕУ, навела је ЕАА.

        „У многим земљама концентрација штетних материја је још изнад легалног и препорученог нивоа“, рекла је извршни директор ЕЕА Жаклин Мекглејд, додајући да загађење у најтеже погођеним градовима и подручјима смањује очекивану животну доб за две године. 

        Мерено аршином Светске здравствене организације, ситуација је још гора. Претераним концентрацијама ПМ10 је изложено 81 одсто становника градова, а превисокој концентрацији честица ПМ2,5 је изложено 95 одсто.

        Ове честице се углавном налазе у изудувним гасовима у градовима, а највиши ниво је забележен у индустријализованим зонама централне и источне Европе. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари