Ирански ратни бродови у Средоземљу, Обамин кључни саветник у Тел Авиву

ПЛОВЕ ПРЕМА ЛАТАКИЈИ, РАДИ ЗАЈЕДНИЧКИХ МАНЕВАРА

СА РАТНОМ МОРНАРИЦОМ СИРИЈЕ

Иранска војни брод у Суецком каналу

  • Дозволу за пролазак „иранске ескадре“ дале војне власти Египта, а првобитно је било јављено да се ради о проласку само два ратна брода - једног савременог вишефункционалног за борбу против подморница, али и авиона, и „једног помоћног“. Потом су се појавиле информације и о трећем
  • Обамин саветник за националну безбедност Том Донилон - у моменту нарастајућих медијских и експертских указивања да се Израел спрема „за ударе по Ирану“ - стигао у тродневну посету Тел Авиву

         НАЈМАЊЕ два иранска војна брода прошла су кроз Суецки канал и упловила у Средоземно море.

         Ово је потврдио и главнокомандујући иранском ратном морнарицом - адмирал Абиболах Сајари, али није открио о којим бродовима се ради. Нагласио је, међутим, да је њихова мисија двојака: да „пренесу поруку мира и пријатељства земљама у региону“ и да „продемонстрирају поморску моћ Исламске Републике Иран“.

         Дозволу за пролазак „иранске ескадре“ дале су, наравно, војне власти Египта, а првобитно је било јављено да се ради о проласку само два ратна брода - једног савременог вишефункционалног за борбу против подморница, али и авиона, и „једног помоћног“. Потом су се појавиле информације и о трећем.

         Има индиција да се ирански бродови крећу према сиријској луци Латакија јер су се Дамаск и Техеран још прошле године договорили о заједничким поморским маневрима.

         Пре тачно годину дана се догодило нешто слично. То је био први улазак иранских ратних бродова у Средоземље после „исламске револуције“ из 1979. године. Иначе, тадашњи пролазак кроз Суец довео до дипломатске затегнутости између Каира и Тел Авива.

         Иранци су упловили само дан пре него што је Обамин саветник за националну безбедност Том Донилон - у моменту нарастајућих медијских и експертских указивања да се Израел спрема „за ударе по Ирану“ - стигао у тродневну посету Тел Авиву.

         Бела кућа је званично саопштила да ће Донилон са израелским домаћинима „обавити консултације о целом низу питања, укључукући Иран, Сирију и проблеме регионалне безбедности“. Уз указивање да је и Донилонова посета у функцији „потврђивања привржености САД обезбеђивању безбедности Израела“.

         Да све буде још симптоматичније, истовремено је шеф Националне обевештајне службе САД Џејмс Клепер најавио да ће убрзо отпутовати у Израел „ради консултација“.

         Амерички званичници су свих протеклих недеља и месеци тврдили да им није ништа познато о израелским плановима за напад на Иран.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари