ФАБИЈУС: Асад мора отићи, њему нема места у Анановом плану

ЗАПАД - ПРЕМА ОЧЕКИВАЊИМА - ПОЧИЊЕ ДА ЖЕНЕВСКУ

КОНФЕРЕНЦИЈУ О СИРИЈИ ТУМАЧИ КАКО ЊЕМУ ОДГОВАРА

Лоран Фабијус

  • Шеф француске дипломатије затражио да СБ УН запрети Дамаску санкцијама ако не буде спроводио договор из Женеве о „прелазној влади“ и главом 7. Повеље УН која дозвољава и примену војне силе „ради одржавања или успостављања мира и безбедности“

         ПОКАЗУЈЕ се да су у праву скептици који сматрају да женевска конференција о Сирији није ништа решила и да ће се многи - понајпре водеће западне земље - на њу позивати онако како њима одговара.

         Јер, шеф француске дипломатије, Лоран Фабијус, већ је стигао да објави: да „завршни документ“ из Женеве „подразумева одстрањивање од власти сиријског председника Башара Асада“. Своју тврдњу образложио је овако:

         „Женевски документ говори да ће у Сирији бити формирана прелазна влада са свим потребним овлашћењима, а у њој неће бити Асада. У њој ће бити људи чије ће учешће бити усаглашено међу странама. Сиријска опозиција никада неће пристати да Асад буде део „транзиционог механизма“. Подразумева се да Асад мора отићи. За њега је све готово“.

         Фабијус је саопштио да ће званични Париз у Уједињеним нацијама тражити да савет безбедности УН Дамаску припрети санкцијама уколико не буде реализовао нови план Кофија Анана. Уз директно везивање те претње санкцијама за главу 7. Повеље УН која дозвољава и примену војне силе „ради одржавања или успостављања мира и безбедности“.

         Шеф руске дипломатије, Сергеј Лавров, саопштио је одмах по завршетку женевске конференције да је Москва спречила укључивање у „завршни документ“ било каквог инсистирања на Асадовој оставци.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари