ЧОМСКИ: Претња миру су САД и Израел, а не Иран

УПОЗОРЕЊЕ ПОЗНАТОГ АМЕРИЧКОГ ЛИНГВИСТЕ, ФИЛОЗОФА, ИСТОРИЧАРА И ПОЛИТИЧКОГ АКТИВИСТЕ

  • Израел је највећа опасност по мир на Блиском Истоку, а САД су на другом месту, док Иран, макар био непопуларан, изазива далеко мањи страх
  • Уколико Иран заиста иде према наоружавању нуклеарним оружјем - што још увек није познато америчким тајним службама - то је можда управо због тога што је на то "инспирисан" америчким и израелским претњама које му се регуларно шаљу
  • Зашто је Иран највећа опасност по мир у свету, како се говори у службеном западњачком дискурсу? Главни разлог је истакнут од стране америчке војске и обавештајних служби, као и њихових израелских колега: Иран би се могао одбранити од напада из САД-а и Израела. А Иран мора бити кажњен за свој "успешни пркос"

          Ноам ЧОМСКИ

         РАТНИ бубњеви чују се све гласније око Ирана.

         Замислимо да је ситуација обрнута...

         ... Иран се упустио у смртоносни и разарајући рат ниског интензитета против Израела уз подршку великих сила. Њихове вође истичу да преговори не воде никуда. За разлику од Израела, Иран одбија да потпише пакт о неширењу атомског оружја и не допушта улазак инспектора. Сво то време, Иран има снажну подршку своје заштитничке суперсиле – Сједињених држава.

         Стога, иранске вође најављују да имају план да бомбардују Израел, а истакнути ирански војни аналитичар открива да би се напад могао десити пре америчких избора.

         Иран може употребити снажну ваздушну силу и нове подморнице које му је послала Немачка, наоружане с нуклеарним ракетама и позициониране испред обале Израела. Без обзира када ће доћи до напада, Иран рачуна на подршку суперсиле да се укључи у напад, ако неће и да га предводи. Амерички министар обране Леон Панета изјављује да ће Иран, упркос томе што САД не предлажу такав напад, као суверена земља поступити у складу са својим најбољим интересима.

         Наравно, све ово је незамисливо, иако се управо сада догађа, само су улоге обрнуте. Истина, аналогије никада нису тачне, а ова није ни поштена - према Ирану.

         Баш као и њихов заштитник, Израел се приклања насиљу кад год пожели. Наставља са градњом илегалних насеља на окупираним територијама, негде и анектираним, кршећи међународне законе и одлуке СБ УН. Континуирано врши бруталне нападе на Либан и становнике Газе, држећи у заточеништву и убијајући на десетине хиљада људи без икаквог ваљаног повода.

         Пре 30 година Израел је уништио ирачки нуклеарни реактор. Тај  чин се у последње време хвали, уз игнорисање снажних доказа - чак и америчких тајних служби - да бомбардовање није зауставило Садама Хусеина и његов програм стварања нуклеарног оружја. А и бомбардовање Ирана могло би да има исти учинак.

         Иран је покренуо нуклеарни програм за време владавине Шаха, уз снажну подршку Вашингтона. Иранска влада је брутална и репресивна, као и савезници Вашингтона у региону. Најважнији савезник, Саудијска Арабија, најекстремнији је исламистички фундаменталистички режим, који троши енорман новац на ширење своје радикалне вехаби-доктрине по свету. Диктатуре у Заливу, које су такође на страни САД, жестоко су угушиле сваки народни покушај да се придруже Арапском Пролећу.

         Генерал Ли Батлер, бивши шеф америчке Стратешке команде: "Екстремно је опасно да се у лонцу анимозитета Блиског истока, једна држава наоружа нуклеарним оружјем, јер би то подсткуло друге нације да направе исто."

         Али Батлер овим не алудирана Иран, него на Израел, који се у арапским земљама и Европи сматра највећом опасношћу по мир у арапском свету, а САД су на другом месту међу државама које представљају такву опасност, док Иран, макар био непопуларан, изазива далеко мањи страх. Штавише, у многим анкетама већина испитиваних сматра да би Блиски Исток био далеко сигурнији кад би Иран имао нуклеарно оружје и тиме успоставио у равнотежу опасности.

         Уколико Иран заиста иде према наоружавању нуклеарним оружјем - што још увек није познато америчким тајним службама - то је можда управо због тога што је "инспирисан" да то учини америчким и израелским претњама које му се регуларно шаљу, упркос чињеници да се таквим претњама експлицитно крши Повеља Уједињених нација.

         Зашто је онда Иран највећа опасност за мир у свету, како се говори у службеном западњачком дискурсу?

         Главни разлог је истакнут од стране америчке војске и обавештајних служби, као и њихових израелских колега: Иран би се могао одбранити од напада из САД-а и Израела.

         Надаље, Иран мора бити кажњен за свој "успешни пркос", што је уједно била и оптужба Вашингтона против Кубе пре пола столећа и још увек је водећа сила америчког напада на Кубу који и даље траје без обазирања на међународне осуде.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари