Британски и катарски специјалци већ учествују у борбама у Сирији

Откриће познатог израелског аналитичког портала ДЕБКА

* Наводно се ради о `два инострана војничка контигента чији припадници делују у четири тачке операција око Хомса`

* Најжешће борбе су  вођене код Ел-Кусајр, нешто јужније од града Хомса. Део побуњеника, за које се тврди да су минирали куће и нападали на полицију и цивиле, био је заробљен, а `разбијене остатке` прогоне регуларне сиријске трупе

* Има индиција да је у борбама током пет протеклих дана на обе стране било на стотине погинулих

          ЈЕДИНИЦЕ сиријске армије водиле су у провинцији Хомс, уз границу са Либаном, прави мали рат са `добро наоружаним терористичким формацијама`.

          Према информацијама званичног Дамаска, најжешће борбе су  вођене код Ел-Кусајр, нешто јужније од града Хомса. Део побуњеника, за које се тврди да су минисрали куће и нападали на полицију и цивиле, био је заробљен, а `разбијене остатке` прогоне регуларне сиријске трупе.

          И у самом Хомсу, који је епицентар побуне против власти сиријског председника Башара Асада, пет протеклих дана трајала је `антитерористичка операција`. Државна телевизија је емитовала снимке који показују `ослобођене улице` пуне народа и прдавнице које поново раде. У исто време су у четвртима Баба Амро и Иншат вођене борбе, па су се изнад зграда могли видети прави облаци дима.

          CNN је у исто време, позивајући се на `сиријску опозицију`, објавио да је током гранатирања Хомса погинуло 105 цивила. Гранатирање је, наравно, приписано владиним трупама. Власт, опет, тврди да те делове Хомса минобацачима туку `терористи`, а да се иза свега крије намера да се – испровоцира страна војна интервенција.

          Како је објавио израелски аналитички портал ДЕБКА, који се позвао на обавештајне изворе, на страни побуњеника око Хомса (трећег по величини града Сирије) ратују британски и катарски специјалци. Није наведена њихова бројност, али се тврди да странци, који добијају оружје и појачања преко Турске,  играју улогу инструктора и помажу у командовању и `обезбеђивању веза`.

          Ово је прва информација која говори о присуству пунокрвних страних војних формација на територији Сирије. ДЕБКА  је јавила о `два инострана војничка контигента чији припадници делују у четири тачке операција око Хомса».

          Исти портал тврди да је Асад у борбу убацио бригаду тенкова Т-72 и да је у петодневним борбама на обе стране било неколико стотина погинулих.

          Нимало случајно, турски премијер Таип Ердоган изјавио је да ће Анкара предложити да се у Хомс упути турско-арапски војни контигент који би имао подржку западних и арапских специјалаца.

          Наравно, ако се ово догоди – то ће и бити страна војна интервенција против Сирије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари