Богати да позајме новац владама

НЕМЦИ ИЗРАЧУНАЛИ ДА ПРИВАТНА ИМОВИНА ЗНАТНО ПРЕМАШУЈЕ УКУПАН НАЦИОНАЛНИ ДУГ СВИХ ДРЖАВА (ЕВРОЗОНЕ)

Штефан Бах

  • Излаз може бити – тврди немачки Институт за економска истраживања – у наметању једнократног пореза који би се временом могао отплатити или комбиновањем пореза са кредитом који би богати дали владама

         ВОДЕЋИ немачки Институт за економска истраживања предложио је начин да се државама погођеном кризом евра помогне тако што ће се богати натерати да плаћају већи порез или да својим владама позајме новац.

         „У многим државама, ниво сувереног дуга се знатно повећао а у исто време имамо веома велике количине приватне имовине која, кад се сабере, значајно премашују укупан национални дуг свих држава (еврозоне)”, рекао је Штефан Бах из тог Института у Берлину, пише „Шпигл“.

         Како би се стабилизовале финансије држава и смањио суверени дуг, државе би могле да посегну за том приватном имовином, предложио је Бах, аутор студије ДИW-а.

         То би се могло учинити или наметањем једнократног пореза који би се временом могао отплатити или комбиновањем пореза са кредитом који би богати дали владама. У зависности од напретка државе у консолидовању финансија, ти кредити би касније могли бити враћени, и то са каматом.

         Када то не би био случај, укупна вредност би била претворена у порез на богатство.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари