БАСИЛ: „Ислам је рак, тачка“

СЦЕНАРИСТА И РЕЖИСЕР ДВОЧАСОВНОГ ФИЛМА „НЕВИНОСТ МУСЛИМАНА“

 „Невиност муслимана“

  • У филму се износи тврдња да је прича о пророку Мухамеду лажна. Сарадник Стив Клајн обећао Саму Басилу да ће му помоћи у прављењу филма, али га је упозорио да ће „постати нови Тео Ван Гог“

        ИЗРАЕЛСКИ филмски аутор који живи у Калифорнији почео је да се крије након приказивања трејлера свог филма на Ју тјубу (YouTube) који је изазвао нападе муслимана на америчке дипломатске мисије у Египту и Либији.

        Сценариста и режисер Сам Басил изјавио је АП телефоном са непознате локације да је ислам „рак“ и да је од почетка желео да његов филм буде „провокативна политичка изјава која осуђује религију“.

        „Ово је политички филм. САД су изгубиле много новца и људи у ратовима у Ираку и Авганистану, али ми се боримо против идеја. Ислам је рак, тачка“, рекао је Басил.

        Двочасовни филм „Невиност муслимана“ финансиран је уз помоћ више од 100 јеврејских донација, а снимање је коштало пет милиона долара. Басил је сценариста и режисер овог остварења.

Aмерички конзулат у Бенгазију

        У филму се износи тврдња да је прича о пророку Мухамеду лажна. Аматерски глумци у трејлеру од 14 минута кроз дијалог препун псовки износе „откровења“ о Мухамеду, а његове присталице су приказане као силеџије.

        Муслимански пророк приказан је још и као женскарош и особа која одобрава сексуално злостављање деце.

        За муслимане је увредљиво приказивање пророка Мухамеда у било ком облику, а поготово његово вређање.

        Басил је изразио жаљење због погибија у америчком конзулату у Бенгазију и рекао да је обезбеђење у америчким дипломатским мисијама слабо.

        Његов сарадник Стив Клајн изјавио је да је обећао Басилу да ће му помоћи у прављењу филма, али га је упозорио да ће „постати нови Тео Ван Гог“.

        Овог холандског режисера 2004. године је убио муслимански екстремиста, после приказивања његовог филма који је такође доживљен као увреда ислама.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари