Анан предложио формирање прелазне владе у Сирији

У  ЖЕНЕВИ - ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА - ПОЧЕЛА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА

  • Анан иницирао формирање „прелазне сиријске владе у којој би биле представљене све стране“. Западни учесници конференције, међу којима главну реч води америчка државна секретарка Хилари Клинтон, не желе у „прелазном процесу“ сиријског председника Башара Асада и инсистирају на његовом уклањању
  • Заменик шефа руске дипломатије, Генадиј Гатилов, саопштио је да је то неприхватљиво за његову земљу. При том је открио: да се експерти земаља учесница нису могли договорити око завршног акта конференције зато што „западне земље желе да саме оцењују резултате политичког процеса у Сирији, иако то мора да буде ствар самих Сиријаца“

         У ЖЕНЕВИ је - иза затворених врата - почела међународна конференција о Сирији у чијему раду учествују специјални представник ОУН и Арапске лиге Кофи Анан и министри спољних послова водећих земаља света и неких арапских држава.

         Први је наступио Анан који је конференцији предложио формирање „прелазне сиријске владе у којој би биле представљене све стране“. Па нагласио: „Окупили смо се да бисмо дошли до сагласности о принципима прелазног политичког процеса у Сирији који би одговорио очекивањима њеног народа. Потребно је мирно и политичко решење јер се без тога ситуација у Сирији може само погоршавати“.

         Западни учесници конференције, међу којима главну реч води америчка државна секретарка Хилари Клинтон, не желе у „прелазном процесу“ сиријског председника Башара Асада и инсистирају на његовом уклањању. Осим овога, инсистирају и на томе да се тим процесом диригује извана.

         Заменик шефа руске дипломатије, Генадиј Гатилов, саопштио је да је то неприхватљиво за његову земљу. При том је открио: да се експерти земаља учесница нису могли договорити око завршног акта конференције зато што „западне земље желе да саме оцењују резултате политичког процеса у Сирији, иако то мора да буде ствар самих Сиријаца“.

         Због свега, не изненађује што је британски министар иностраних послова, Вилијам Хејг, изјавио да сумња у могућност да се постигне успех у Женеви.

         „Нисмо успели да раније постигнемо договор са Руском Федерацијом и Кином. Све ће бити веома тешко“, - рекао је он новинарима. Хејг је такође нагласио да и даље сматра неопходним да се Асад уклони с власти.

         Ананов план предвиђа: прекид борби и насиља под контролом „специјалног механизма УН“ и отпочињање „међусиријског политичког дијалога“.

         У раду конференције - поред сталних чланова Савета безбедности УН (САД, Русије, Кине, Велике Британије  и Француске) - учествују: Турска, Ирак, Кувајт и Катар.

         Званична Москва није задовољна оваквим саставом јер сматра да су позив обавезно морале добити тако утицајне земље у региону као што су Иран, Саудијска Арабија, Либан и Јордан.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари