Американци започели „тихо јачање“ своје војне моћи у Персијском заливу

ЊУЈОРК ТАЈМС: НОВЕ ЈЕДИНИЦЕ ПРЕБАЧЕНЕ У ПЕРСИЈСКИ ЗАЛИВ

ДА БИ ДРЖАЛЕ ОТВОРЕНИМ ХОРМУЗ И МОГЛЕ ДА УДАРЕ НА ИРАН

        АМЕРИКАНЦИ за започели - припремајући се за напад на Иран - „тихо јачање“ своје војне моћи и присуства у региону Персијског залива.

        САД су пребациле нове јединице у Залив како би држале стратешки водени пут кроз Хормуз отвореним и могле да ударе дубоко у Иран у случају регионалне војне ескалације, објавио је Њујорк тајмс.

        Исти лист се позвао на више функционера који су открили: да то „тихо војно јачање“ има за циљ демонстрацију одлучности Тел Авива и Вашингтона према иранском нуклеарном програму и држању мореуза Хормуз отвореним за транспорт нафте с Блиског истока.

        Порука Ирану је „немојте чак ни да помишљате“ о затварању мореуза, навео је тај лист речи једног функционера америчког министарства одбране.

        „Немојте ни да помишљате на затварање мореуза. Ми ћемо очистити мине. Немојте ни да помислите на слање ваших брзих чамаца да угрожавају наше бродове или трговачку пловидбу. Послаћемо их на дно Залива“, поручио је званичник.

        Америчка морнарица је дуплирала број миноловаца у региону на осам бродова, а у регионалне базе су стигли стелт борбени авиони Ф-22 и старији Ф-15Ц.

        Циљ: ојачати постојећу ударну групу на носачу авиона, наводи Њујорк тајмс.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари