Американци припремају терен за војну интервенцију у Сирији

Генерална скупштина УН – упркос противљењу Русије и Кине – изгласала крајње опасну резолуцију

* За резолуцију, иза које стоје Американци и њихови савезници, међу њима и Хрватска и Црна Гора, гласало је 137 земаља, 12 је било против, док се 17 уздржало од гласања. Међу државама које су биле против нашле су се - потпуно очекивано – и две сталне чланице Савета безбедности УН: Русија и Кина. Поред њих, још и: Иран, Венецуела и Северна Кореја...

* Текст резолуције се формално `куне` у приврженост ГС УН `суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Сиријске Арапске Републике` и подвлачи `неопходност разрешења текуће политичке ситуације мирним путем`, али траж оставку Башара Асада

* Све мирише на злоупотребу Уједињених нација по `либијској формули` јер резолуција `одлучно осуђује масовно и систематско нарушавање од стране сиријских власти људских права и основних слобода, примена силе према мирним грађанима... мучења, сексуално насиље и сурово поступање чак и са децом`

          ВЕЋИНОМ гласова, Генерална скупштина УН изгласала је резолуцију којом се сиријске власти осуђују за `војна дејства` против опозиције и погибију цивила. Истим документом је подржан захтев Арапске лиге председнику Сирије, Башару Асаду, да поднесе оставку.

          За резолуцију, иза које стоје Американци и њихови савезници, међу њима и Хрватска и Црна Гора, гласало је 137 земаља, 12 је било против, док се 17 уздржало од гласања. Међу државама које су биле против нашле су се - потпуно очекивано – и две сталне чланице Савета безбедности УН: Русија и Кина. Поред њих, још и: Иран, Венецуела и Северна Кореја...

          Русија је узалуд предлагала да се у текст резолуције укључи позив свим сиријским `опозиционим групама` да се дистанцирају од `наоружаних формација`, да се уздрже од употребе силе и прекину нападе на државне установе и објекте.

          У тексту резолуције се, наравно, уопште не говори да је `јадна сиријска опозиција` наоружана до зуба и да је досад убила више од 2.000 сиријских полицајаца, војника и државних службеника. Зато је стални представник Москве у СБ УН, Виталиј Чуркин, упозорио колеге:

          «Усвојени текст је плод управо оних тенденција које забрињавају јер се ради о покушају стварања претпоставки за наметање извана формуле политичког наметања решења у Сирији. Ово прати и покушај да се изолује садашње сиријско руководство».

          Москва и Пекинг сматрају да САД и НАТО овом резолуцијом – иако она није обавезујућа као резолуције Савета безбедности УН – припремају терен за војну интервенцију у Сирији и покушавају да тој акцији обезбеде какво-такво `међународно покриће`.

          Нису се дали заварати тиме што се текст резолуције формално `куне` у приврженост ГС УН `суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Сиријске Арапске Републике` и подвлачи `неопходност разрешења текуће политичке ситуације мирним путем`. Јер, одмах потом се `одлучно осуђује масовно и систематско нарушавање од стране сиријских власти људских права и основних слобода, примена силе према мирним грађанима... мучења, сексуално насиље и сурово поступање чак и са децом`.

          Ово је, наравно, био само пролог за тражење да Асадова влада одмах прекине са употребом силе и војску повуче из свих градова и насеља.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари