Америчка власт добила нови мандат да шпијунира Американце без судског налога

ДОЊИ ДОМ КОНГРЕСА САД ПРОДУЖИО ВАЖЕЊЕ СКАНДАЛОЗНОГ ЗАКОНА

         ПРЕДСТАВНИЧКИ дом америчког Конгреса продужио је важење закона који дозвољава обавештајним службама да без судског налога прислушкују телефонске разговоре и контролишу електронску пошту унутар САД  и у остатку света.

         Тај закон који дозвољава обавештајцима да прислушкују телефонске разговоре и контролишу електронску пошту америчких и грађана свих земаља света.

         Гласање је даловише него сиптоматичан резултат: 73 „за“ и 23 „против“.

         Сам закон је усвојен 1970. године, али је допуњен амандманима из 2008. (ФАА), а дозволио је влади САД да снима „сваку конверзацију у коју су укључени амерички грађани“. И то: без икаквог судског налога. Једини предуслов је да имају „разумну сумњу“ да се бар један од саговорника налази изван САД.

         Свако постаје сумњив, кад велики брат слуша, успротивио се у доњем дому Конгреса продужењу важења овоог закона демократски конгфресмен Деннис Кучинић из Охаја.

         Амерички лист  Вашингтон Пост, објавио је да НСА сваког дана пресретне 1,7 милијарди електронских писама, телефонских разговора и других врста комуникација.

         Постоје, међутим, и процене да је НСА до сада "прикупила" већ преко 20 билиона разних разговора и`дописивања` између америчких грађана.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари