Американци се спремају да до 2017. потпуно окруже Кину

ПАНЕТА УВЕРАВА ПЕКИНГ ДА ПОВЕЋАНА ВОЈНА ПРИСУТНОСТ

САД У АЗИЈИ И НА ПАЦИФИКУ НИЈЕ ИЗАЗОВ КИНИ

Леон Панета

  • У наредних пет година цео простор око Кине Пентагон ће начичкати авионима Ф-22 и Б-2 који припадају америчкој ратној авијацији и Ф-35 који су на располагању ратној флоти САД
  • Обамина администрација планира да до 2020. око Азије и у Пацифику сконцентрише више од половине ратне морнарице САД
  • Амерички новинар Дејвид Ајк: „Почело је откуцавање до момента обрачуна у којем ће важну улогу играти невидљиви ратни авиони изнад Западног Пацифика“

        АМЕРИКАНЦИ се спремају да Кину - свог економског ривала број један - до 2017. године потпуно окруже најмодернијим невидљивим (stealth) ратним авионима на свету.

       Према недавним извештајима из врха Пентагона, Ујка Сам ће у наредних пет година цео простор око Кине начичкати авионима Ф-22 и Б-2 који припадају америчкој ратној авијацији и Ф-35 који су на располагању ратној флоти САД.

       Постојање овог плана открио је новинар Дејвид Ајк који је разговарао са неколико званичника из Бироа за одбрану.

       У јуну 2012. Пентагон је открио план реструктурирања војске САД-а који подразумева да  60 одсто њених ратних бродова до 2020-те године буде сконцентрисано око Азије и у Пацифику.

       Тада је Министар одбране Леон Панета тврдио да циљ одлуке није да се плаши Кина него да се ради о „разумном одговору“ како би војни ресурси САД-а били тамо где могу бити најпотребнији.

       „Неки сматрају да је повећана присутност САД-а у Азији и на Пацифику изазов Кини. У потпуности то одбијам,“ рекао је тада Панета.

       Говорећи о бомбардерима Б-2 прошлог месеца, командант америчке ратне авијације Стефен Вилсон је рекао за Air Force Magazine да ће се групе авиона „размештати према локацијама деловања широм света у малом броју, на по неколико недеља“, а да ће те операције „почети скорим распоредом на Пацифику“, већ 2013. године.

       Панета је прошле недеље у Националном прес клубу у Вашингтону најавио „ново распоређивање авиона Ф-22 у Јапану“ и потврдио да Пентагон „ствара основу“ да се и авиони Ф-35 нађу у Јапану до 2017-те године.

       „Морамо одржати глобално вођство и присутност, правећи иновативна партнерства и партнерске капацитете широм света и користећи ова иновативна размештања с ротацијама као начин да се изводе вежбе и обука с другим државама, развијајући њихове способности да би могли ојачати сопствену безбедност“, рекао је Панета.

       Ајк са своје тране тврди: „Кад се 2017. изврши нови размештај, авиони Ф-22 и Б-2 и морнарички Ф-35 - биће на „ударном домету“ од америчког највећег економског ривала.“

       „Пекинг сада тестира два типа сопствених ловаца који могу избећи радаре. Почело је откуцавање до момента обрачуна у којем ће важну улогу играти невидљиви ратни авиони изнад Западног Пацифика“, рекао је.

       Иначе, амерички сенатор Џо Либерман обацио је „гласине о америчко-кинеском сукобу“, нагласивши:

       „Кина и САД су толико повезане економски да други хладни рат није ни у чијем интересу па ће на крају здрав разум победити.

       Обамина администрација планира да до 2020. око Азије и у Пацифику сконцентрише више од половине ратне морнарице САД.

       Панета је ипак покушао да умири Пекинг: „Повећано деловање САД-а у региону биће од користи и за Кину јер то унапријеђује нашу заједничку безбедност и просперитет у будућности“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари