АФЕРА ПЕТРЕУС: Поверљива документа нађена код Бродвелове

И ГЕНЕРАЛ ЏОН АЛЕН ТАКОЂЕ ПОД ИСТРАГОМ

У ВЕЗИ СА СКАНДАЛОМ ОКО БИВШЕГ ШЕФА ЦИА

Петреус и Бродвел

  • Извор упућен у истрагу изјавио је за АБЦ њуз да је Пола Бродвел у разговорима са агентима ФБИ признала да је узимала документа из обезбеђених владиних зграда

        ПОЛА Бродвел, која је наводно била у вези са бившим директором ЦИА Дејвидом Петреусом, у својој кући је држала значајну количину војних докумената, укључујући поверљиви материјал, што би могло бити кршење америчких савезних закона.

       ФБИ је поверљива документа пронашао у рачунару који је Бродвелова добровољно предала агентима приликом претреса њене куће у Северној Каролини.

       Извор упућен у истрагу изјавио је за АБЦ њуз да је Бродвелова у разговорима са агентима ФБИ признала да је узимала документа из обезбеђених владиних зграда.

       Неколико званичника је напоменуло да је Бродвелова као обавештајни официр војних резервиста САД имала овлашћења да прегледа одређена документа. Међутим, правила владе налажу да се поверљиви материјал чува на безбедним локацијама или рачунарима.

       Извори упознати са случајем казали су за Ројтерс да су се истражитељи фокусирали на питање да ли је Бродвелова поштовала прописана правила за руковање поверљивим информацијама.

       Председник Барак Обама изјавио је на конференцији за новинаре да до сада нема назнака да су било каква поверљива документа процурила као резултат овог скандала, али је нагласио да не жели да прејудицира резултате истраге.

       Вршилац дужности директора ЦИА, Мајкл Морел, јуче је почео да одговара на питања посланика у Капитол Хилу, сусревши се са водећим обавештајним званичницима Сената како би објаснио улогу ЦИА у дешавањима која су прошле недеље довела до Петреусове оставке након што је признао везу са Бродвеловом.

       У међувремену, Ројтерс је јавио да је Петреус пристао да сведочи пред Конгресом о нападу на амерички конзулат у Либији у којем су страдала четири Американца, али није јасно када ће посланици саслушати пензионисаног генерала.

       Председавајућа Обавјештајне комисије Сената Дајана Фејнстајн казала је да је Петреус спреман да сведочи о нападима 11. септембра у Бенгазију, али да датум још није договорен. Посланици траже више информација о томе када је тачно ФБИ започео истрагу о Петреусовој афери са Бродвеловом, будући да су о целом случају сазнали из медија.

       Раније јуче амерички секретар одбране Леон Панета, говорећи из Перта у Аустралији, упозорио је да не треба хрлити са закључцима у вези са другим високим војним званичником, генералом Џоном Аленом, дан након што је казао да је он такође под истрагом у вези са скандалом око Петреуса.

       Ален, командант снага у Авганистану, који пориче да је учинио ишта лоше, под истрагом је због наводно неприкладне преписке у којој флертује са Џил Кели, женом која је покренула ФБИ истрагу. Цели случај је избио на видело када је Келијева, коју Петреус описује као породичну пријатељицу, пријавила узнемиравајуће маилове које јој је Пола Бродвел слала са анонимне адресе очигледно је доживљавајући као супарницу код Петреуса.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари