Свет и глобална економија `седе` на темпираној бомби 243 трилиона долара дугова

ДУГОВИ СУ ДАНАС ТРИ ПУТА ВЕЋИ ОД УКУПНЕ ВРЕДНОСТИ СВИХ ПРОИЗВОДА И УСЛУГА НА ПЛАНЕТИ

* Од поменутих 243 трилиона долара дугова – на укупне дугове држава отпада 65 трилиона долара, а то је безмало један и по пут више него у кризној 2009-ој години

* Укупна задуженост САД (заједно са дуговима бизниса, домаћинстава и локалних власти) порасла је након 2000-те готово три пута и сада је већа од 73,6 трилиона долара. А то је 106 одсто америчког БДП. Америчке инвестиционе банке прогнозирају да ће државни дуг САД до 2024-те достићи – 140 одсто њиховог БДП

_________________________________________________________________________

         ДУГОВИ су у свету достигли рекордну суму - 243 трилиона долара.

         Али, то  није просто рекорд: та сума је три пута већа од глобалног БДП!

         Ово значи да су данас дугови три пута већи од вредности свих производа и услуга на планети.

         Економисти зато већ упозоравају да је ово „темпирана бомба у темељима светске економије“. И да ћемо се – када буде детонирала – суочити са много гором кризом од оне из 2008-ме.

         Од поменутих 243 трилиона долара дугова – на укупне дугове држава отпада 65 трилиона долара, а то је безмало један и по пут више него у кризној 2009-ој години.

         Крајње је неповољан однос дугова и БДП у развијеним земљама. Јер, износи – 390 одсто.

         Дугови државе су најбрже последњих година расли у Јапану, Француској и Аустралији.

         С друге стране, у земљама у развоју дугови расту најспорије након 2001-ве.

         Аналитичари упозоравају да се ради о неконтролисаном задуживању које је, у случају водећих западних земаља, резултар неодговорне политике тамошњих централних банака које је `захватила манија штампања новца и одобравања кредита“.

         Инвестициони аналитичар Џон Молдин указује: „Централне банке праве све веће дугове, уопште не водећи рачуна шта ће са њима бити у будућности“.

         Сједињена Држава су најмоћнија светска машина за `производњу дугова`.

         Њихова укупна задуженост (заједно са дуговима бизниса, домаћинстава, Владе САД и локалних власти) порасла је након 2000-те готово три пута и сада је већа од 73,6 трилиона долара. А то је 106 одсто америчког БДП.

         Само за протеклих годину дана, америчка држава, банке и нефинансијски сектор задфужили су се за 2,9 трилиона долара.

         Само државни дуг  се стално повећава и сада је -  22 трилиона долара.  Под Доналдом Трампом се задуживање САД само убрзало и повећало.

         По рачуници америчке агенције Bloomberg, дуг САД ће се до краја Трамповог првог мандата повећати за нова 4,4 трилиона долара.

         У прошлој години је дефицит државног буџета САД повећан за 17 одсто и достигао је такође рекордних 779 милијарди долара.

         Процењује се да ће САД 2019-ту завршити са 897 милијарди долара федералног буџетског дефицита.

         Америчке инвестиционе банке прогнозирају да ће државни дуг САД до 2024-те достићи – 140 одсто њиховог БДП јер ће вашингтонска администрација морати да позајмљује нове трилионе долара за држање финансијског мехура под контролом и обезбеђивање раста економије.

         То, међутим, неће бити довољно да се избегне урушавање.

         Неки експерти су уверени да САД пред собом имају највише десет година да реше овај ребус јер ће се, у супротном, суочити са кризом упоредивом са Великом депресијом.

         Аналитичари Bloomberg су уверени да ће наредна криза изазвати масовно сиромашење, моћно геополитичку нестабилност, бројне немире и ратове.

         У светској економији се након 2008-ме нагомилало нових 70 трилиона долара дугова.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари