Федерер имао 2:0 и меч лопту, а Новак у финалу!

Подвиг Ђоковића на УС опену

Фото: ФоНет

  • Српски тенисер је у гемовима у којима је сервирао Швајцарац освојио 37 одсто поена
  • Ђоковић је био убедљив и после свог првог сервиса, када је освајао 83 одсто поена, 16 одсто више него Федерер, а Швајцарца су дефинитивно "покопале" неизнуђене грешке

       ЊУЈОРК, (ФоНет) - Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у финале Отвореног првенства САД у Њујорку, пошто је у полуфиналу победио Швајцарца Роџера Федерера у пет сетова - 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

       Ђоковић и Федерер су одиграли један од мечева који ће ући у анале тениса. Чинило се да би то могла да буде убедљива, готово рутинска победа Швајцарца, који је добио прва два сета после заиста изванредне игре, која је била на нивоу његових најбољих партија.

       У том тренутку Ђоковић можда и није био једини који је веровао да меч није изгубљен и да је могуће направити подвиг и преокренути резултат, али је то свакако био у финишу петог сета, када је Федерер код вођства од 5:3 сервирао за меч и у деветом гему повео 40:15.

       Тада је уследило нешто што се заиста ретко виђа у дуелима најбољих тенисера света. Ђоковић је прву меч лопту спасио невероватним ритерном, који је представљао класично коцкање. Чини се да је тај поен "преломио" Федерера, који је потом изгубио још три поена, а на тај начин и гем.

       После тога, ништа више није могло да заустави српског тенисера. Ђоковић је просто летео по терену и погађао из свих позиција, док је Федерер био као у бунилу. Покушавао је да избегне катастрофу, али за то више једноставно није имао менталне снаге.

       Као и готово све противнике у овој сезони, Ђоковић је успео да сломи и Федерера, који је веома лако изгубио и свој наредни сервис у 11. гему, а потом је први играч света без икаквог проблема завршио меч својиом сервисом.

       У мечу против Федерера, Ђоковић је био бољи готово у свим елементима игре, а кључна је била разлика у поенима освојеним на сервис противника. Српски тенисер је у гемовима у којима је сервирао Швајцарац освојио 37 одсто поена, а Федерер је на сервис Ђоковића освојио осам одсто поена мање и то је било ненадокнадиво.

       Поред тога, Ђоковић је био убедљив и после свог првог сервиса, када је освајао 83 одсто поена, 16 одсто више него Федерер, а Швајцарца су дефинитивно "покопале" неизнуђене грешке, којих је имао 59, 24 више него Ђоковић.

       Међутим, већу тежину од свих тих статистичких података има огромна ментална снага Ђоковића, који једноставно не прихвата пораз, чак ни када он изгледа неизбежан. Због таквог приступа, његови противници не могу буквално ни у једном поену да се опусте и приморани су да одржавају максималну концентрацију у сваком секунду меча, што је практично немогуће.

       Ђоковић ће у финалу играти против Рафаела Надала, који је у другом полуфиналу у четири сета савладао Ендија Мареја. Против Надала је Ђоковић одиграо 28 мечева и Шпанац води 16:12, с тим што је у овој сезони резултат 5:0 за српског тенисера.

       После ове победе Ђоковић је одбранио поене из прошле године, када је у финалу изгубио од Рафела Надала и у најмању руку сачувао предност на АТП листи коју је имао уочи њујоршког грен слема. Уколико тријумфује у Њујорку, побећи ће Надалу скоро 4.000 поена.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари