Партизану потребно 10 бодова за 26. титулу

НАЈВЕЋЕ ИСКУШЕЊЕ ЦРНО-БЕЛЕ ЧЕКА У НЕДЕЉУ, 3. МАЈА,

У НОВОМ САДУ КАДА ГОСТУЈУ ВОЈВОДИНИ

        Партизан корача ка новој, 26. титули првака државе у фудбалу. Пет кола пре краја првенства, црно-бели имају пет бодова више од Црвене звезде и држе конце у својим рукама.

        Али, пет бодова, иако се чине великим, нису потпуна сигурност, поготово ако се узме у обзир распоред до краја такмичења у Јелен Суперлиги Србије. Партизану је, математички гледано, у последњих пет кола потребно 10 бодова да би обезбедио нову титулу првака Србије - седму од 2006. године, односно откако је Србија самостална држава (без заједнице са Црном Гором), а укупно 26. у његовој историји.

        Највеће искушење Партизан очекује у наредном колу, у недељу, 3. маја када ће од 19 часова гостовати новосадској Војводини. „Лале“ играју врло променљиво и имају два узастопна пораза.

        Занимљиво, овог пролећа Војводина је одиграла четири утакмице на свом „Карађорђу“ и добила је само једну (Младост из Лучана) и изгубила остале три! Војводини „виси“ излазак у Европу, посебно узимајући у обзир да је Нови Пазар (оба клуба имају по 40 бодова) у налету.

        Војводина је знала претходних сезона да надигра Партизан, како у Новом Саду, тако и у Београду, али с обзиром на тренутну форму „лала“, лидер ЈСЛ улази у меч као фаворит. Ова утакмица би могла да има посебну емотивну ноту за Зорана Милинковића, који је био тренер Војводине, а сада је шеф стручног штаба Партизана.

        Милинковић је водио Војводину у оном прекинутом финалу Купа Србије 2011. године, који је Партизан добио 2:1 (а потом је трофеј потврђен за „зеленим столом“). Од тада је прошло много година и битно су се промениле екипе, много играча је отишло из оба клуба (неки су и прелазили у Партизан или у Војводину), а и Милинковић је већ причао о тој утакмици која је за њега затворена књига.

        За разлику од Партизана, који ће после Војводине имати још неколико тешких утакмица, Црвена звезда се до краја првенства не миче из Београда. Има два „гостовања“, али оба у Београду - против Чукаричког на Бановом брду и против ОФК Београда на стадиону на Врачару. Осим тог дуела са „Брђанима“, Звезда неће играти против клубова којима гори под ногама (Рад и ОФК Београд су сигурни у средини табеле, па и лучанска Младост, а крагујевачки Раднички је већ прежаљен).

        Од Партизана, дакле, много тога зависи, али далеко од тога да ће му бити лако, јер су му противници екипе које или се боре за Европу (Војводина, Нови Пазар) или за опстанак (Спартак, Напредак).

        Није згорег позвати и математику у помоћ. Ако се којим случајем догоди да Партизан и Црвена звезда буду бодовно поравнати на крају шампионата, одлучује међусобни скор (Партизан је ту бољи - победа и реми), а гол-разлика је на страни црно-белих - тренутно за 15 голова више од комшија.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари