Вучић: Ердоган је моћан, али КиМ припада Србији - нисмо мали колико ја понекад говорим

У ДЕСПОТОВЦУ: КОСОВО НИЈЕ ТУРСКО – ШТИТИЋЕМО СВОЈЕ ГРАНИЦЕ СА КиМ СКЛАДУ СА РЕЗОЛУЦИЈОМ 1244

 

* Коментаришући изјаву Изетбеговића да је српски свијет, о којем је говорио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, исто што и „велика Србија“ и да очекује од Вучића да убудуће не дозвољава такве изјаве, председник Србије је рекао да није неко ко жели да запуши уста било коме и да није његово да ућутка Вулина који је на свом страначком скупу држао миран и одговоран говор. И нагласио: „Не ствара Србија нестабилност него они који сваки да укидају Српску“

* „Свакоме треба да буде јасно да Србија има своје границе, које су међународно признате у УН. То су једине границе које нас интересују, рачунајући Косово и Метохију као део Србије у складу са Резолуцијом 1244. И то нећу да понављам и да се извињавам никоме и никада више

* „Косово није турско и није припадало Турској. Припада Србији. Нама остаје да се боримо за своју земљи и свој народ. Ми резервну отаџбину немамо. Ердоган је много моћан, па вјерује да ће мало да ублажи свој став (о лобирању за Косово*). А ако га не ублажи, ми ћемо се борити за своју земљу. Алтернативу томе немамо. Штитићемо своју земљу, чуваћемо свој народ на КиМ“

____________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић поручио је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да не производи Србија нестабилност, него они који супротно Дејтонском споразуму сваког дана причају о укидању Републике Српске.

       Коментаришући изјаву Изетбеговића да је српски свет, о којем је говорио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, исто што и „велика Србија“ и да очекује од Вучића да убудуће не дозвољава такве изјаве, председник Србије је рекао да није неко ко жели да запуши уста било коме и да није његово да ућутка Вулина.

       - То може да ради Бакир Изетбеговић или неко други - рекао је Вучић новинарима након посјете Деспотовцу.

       Вучић је подсетио да је Вулин то рекао недавно на свом страначком скупу, на који је позван и на којем је одржао миран и одговоран говор.

       Он је рекао да свакоме треба да буде јасно да Србија има своје границе, које су међународно признате у УН, и да су то једине границе које је интересују, рачунајући Косово и Метохију као део Србије у складу са Резолуцијом 1244.

       - И то нећу да понављам и да се извињавам никоме и никада више. Они то раде намерно да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону сваког дана говоре о укидању Републике Српске, а да не причам о правима нашег народа у другим земљама региона - истакао је Вучић.

       Он је рекао да је Вулин говорио оно што мисли на свом страначком скупу и то треба питати њега.

       - Оно што је званична политика Србије и оно што представљам је да Србија има своје границе, међународно признате у УН. То је наша политика. Не интересује нас ништа што припада некој другој земљи. Једино што нас интересује је то да чувамо своје, да будемо богатији и радимо вредно и боримо се за све нас - рекао је Вучић.

       Косово није турско, припада Србији

       Александар Вучић поручио је поводом најаве турског председника Тајипа Реџепа Ердогана да ће појачати лобирање за независност самопроглашеног Косова - да то није турско нити је припадало Турској, те да ће Србија штитити своје.

       Вучић је рекао да је Турска велесила, а Ердоган велики лидер и да ће покушати да разговара са њим, те подсетио да до 1. септембра, у складу са Вашингтонским споразумом, стране имају обавезе да нема кампање на признању Косова нити на повлачењу признања.

       - А ако од 1. септембра или можда пре тога, крену у акцију признавања... Турска је велика сила, Ердоган је велики лидер. Ја сам стварно мали и занемарљив у односу на њега - додао је председник Србије.

       Према његовим речима, Србија је много мање значајна од Турске, али није толико мала да не би покушала да се супротстави, зато што Србија штити своје.

       - Ово није турско и није припадало Турској. Припада Србији. Нама остаје да се боримо за своју земљи и свој народ. Ми резервну отаџбину немамо. Па ћемо да видимо - рекао је Вучић новинарима, након посете Деспотовцу.

       Он је рекао да је турски председник много моћан, те да верује да ће мало да ублажи свој став.

       - А ако га не ублажи, ми ћемо се борити за своју земљу. Алтернативу томе немамо. Штитићемо своју земљу, чуваћемо свој народ на Косову и Метохији. А богами, видећете, да нисмо онолико мали колико ја то понекад говорим - рекао је Вучић.

       Ердоган је приликом посете турском делу Кипра најавио појачано лобирање за признавање самопроглашеног Косова, и то изричито у садејству са САД.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари