Четири земље повукле признање Косова* - Србија жели да то заустави пријем Приштине у Савет Европе

СЕЛАКОВИЋ: ДВЕ ВЕЛИКЕ ЗЕМЉЕ ЛОБИРАЈУ НЕ САМО НОВА ПРИЗНАЊА

 (Фото Танјуг/Милош Миливојевић)

* Министар спољних послова Никола СЕЛАКОВИЋ након седнице Савета за националну безбедност: „Савет је овластио  председника Вучића да када буде сматрао за потребно обавести ширу јавност о којим државама је реч. Овим гестом Србија жели да дамо шансу државама чланицама Савета Европе да у јуну НЕ покрену поступак пријема Косова* у ту организацију. Тиме желимо да покажемо нашу спремност да разговарамо и да до решења долазимо кроз дијалог

* „Налазимо се у веома тешкој ситуацији пошто су наша држава и руководство изложени великим притисцима, да добровољно прихватимо нарушавање територијалног интегритета Србије, рушење међународног јавног права и поретка и то на своју штету

___________________________________________________

       МИНИСТАР спољних послова Никола Селаковић изјавио је, након седнице Савета за националну безбедност, да је председнику Александру Вучићу данас предао ноте четири државе које су повукле признање тзв. Косова.

       „Савет за националну безбедност овластио је председника Вучића да када буде сматрао за потребно обавести ширу јавност о којим државама је реч”, рекао је Селаковић.

       Овим гестом, како је поручио Селаковић, Србија жели да дамо шансу државама чланицама Савета Европе да у јуну не покрену поступак пријема Косова у ову организацију.

       „Тиме желимо да покажемо нашу спремност да разговарамо и да до решења долазимо кроз дијалог, а никако унилатерално”, рекао је Селаковић.

       Такође, Селаковић је пренео да су наше обавештајне службе дошле до сазнања да најмање две велике државе раде на пружању озбиљне логистичке подршке Приштини у кампањи за нова признања, као и за заустављање кампање Србије за повлачење признања.

       Селаковић поручује да ће влада наставити да се жестоко бори и ради на отпризнавању једнострано проглашене независности Косова* и да ће се у тој борби руководити нашим државним и националним интересима, јавља Танјуг.

       Селаковић је рекао да се налазимо у веома тешкој ситуацији пошто су наша држава и руководство изложени великим притисцима, да добровољно прихватимо нарушавање територијалног интегритета Србије, рушење међународног јавног права и поретка и то на своју штету.

       „Пошто су неки говорили противно и доводили у питање председникову аргументацију по питању важења Вашингтонског споразума, у обавези сам да укажем да је Влада САД кроз саопштење Стејт департмента поводом прве годишњице Вашингтонског споразума јасно ставила до знања да САД сматрају тај споразум и даље важећим и кроз то саопштење су позвали и Београд и Приштину да споразум поштују”, навео је Селаковић.

       Како је рекао, предајом формалног захтева за пријем тзв. Косова у Савет Европе, Приштина је показала да не поштује тај споразум и дату реч, као ни став државе која је била домаћин постизања споразума и учествовала у њему.

       Селаковић истиче да је Приштина јасно показала да нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога већ да се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

       „Пред нама су бурни и важни дани, председник очекује посету председника Европског савета Шарла Мишела, најављено је и одржавање конференције о Западном Балкану 23. јуна чији ће домаћин бити Емануел Макрон. Затим следе веома важни преговори који се тичу цене гаса са Русијом, а уз све то и наша дипломатска борба за заштиту наших државних и националних интереса”, закључио је Селаковић.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари