Мехо и Чеда устали против имовинских права Недићевих и Љотићевих потомака

ВЛАДА ПРАВА НА ВРАЋАЊЕ ИМОВИНЕ ЛИШИЛА САМО СТРАНЦЕ ИЗ ОКУПАЦИОНИХ СНАГА У СРБИЈИ

  • То је силовање историје, то је фалсификовање историјских резултата и то је нешто што Србија у 2011. години не може и не сме дозволити, упозорио Мехо Омеровић

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Посланик СДПС Мехо Омеровић изјавио је, коментаришући Предлог закона о враћању одузете имовине и обештећењу, да ће се, уколико прође амандман Владе Србије, на мала врата омогућити враћање имовине потомцима Љотића, Недића и других који су служили Трећем рајху и Немцима на простору Србије за време Другог светског рата.

     "То је силовање историје, то је фалсификовање историјских резултата и то је нешто што Србија у 2011. години не може и не сме дозволити. Европска унија то од нас не тражи", истакао је Омеровић.

     Влада је амаднманом предложила да право на враћање имовине и обештећење нема физичко лице-страни држављанин које је било припадник окупационих снага које су деловале на територији Србије за време Другог светског рата, као ни његови наследници.

     Он је рекао новинарима у парламенту да потпредседник Владе Србије Божидар Ðелић и Влада покушавају да промене и прекроје историју.

     Омеровић је нагласио да би Ðелић требало да одговори ко су окупационе снаге по мишљењу Владе.

     "Ко су квислинзи, они који су служили Трећем рајху на просотру Србије? Нека отворено кажу грађанима Србије да овим законом желе да омогуће наследницима Недића, Љотића и свих оних који су били у служби Трећег рајха дођу до некакве имовине која им је одузета", рекао је Омеровић.

     Шеф Посланичке групе Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић нада се да ће Влада одустати од амандмана који је предложила.

     Он сматра да се тим амандманом обавља "ревизија историје, потпуно релативизује антифашистичка борба и на неприхватљив начин мења однос нашег друштва према темељним вредностима модерне Европе, као што су антифашизам, чување и неговање антифашистиèких традиција и сећања.

     "Влада покушава да нађе парламентарну већину за овај закон на неприхватљив начин, 126 посланика које они покушавају да скрпе ревизијом историје и релативизовањем антифашистичке борбе у Србији, изједначавањем окупатора и жртава није вредан било каквог разумевања и заслужује осуду", рекао је Јовановић.

     Он је истакао да се зна ко су биле окупационе снаге у овој земљи, италијански, бугарски, српски, хрватски и мађарски фашисти.

     "Давањем права на повраћај имовине онима који су били припадници окупационих снага, без обзира да ли се ради о Мађарима, Недићевцима, Љотићевцима, Хрватима из Срема, Бугарима са истока Србије, Србију враћају у 1945. годину. Тоније темељ модерне Србије и ми на тако нешто не пристајемо", рекао је Јовановић.

     Он је оценио неприхватљивим изједначавање жртава и оних који су одговорни за то.

     Посланик Српске напредне странке (СНС) Јорговака Табаковић сматра да би Влада требало да дефинише шта су то окупационе снаге.

     "Овај закон је дао дефиницију која ће створити више штете и сукоба међу онима који полажу право на реституцију него било који закон до сада", рекла је Табаковић и додала да би требало прецизно да се дефинише ко нема право на повраћај имовине.

     Посланик Социјалистиèке партије Србије (СПС) Ðорђе Милићевић оценио је да је важно да “Влада још једном размотри важност и све аспекте овог амандмана”.

     “За Социјалистичку партију Србије је неприхватљиво све оно што би девалвирало и срозало симбол антифашистичке борбе у Србији”, рекао је Милићевић.


Слични садржаји

Коментари