ЦВЕТКОВИЋ: Влада у пуној мери стоји иза свог народа на Косову!

ЦВЕТКОВИЋ, СТЕФАНОВИЋ, СТАНКОВИЋ И ОБРАДОВИЋ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА

  • СТЕФАНОВИЋ: Ахтисаријев план није прихватљив, јер води ка независности Косова и није добио потврду Савета безбедности, а Срби на КиМ не могу да добију мање од оног што имају“
  • ИЛИЋ: Ко је одобрио Влади и дао јој легитимитет да уведе ЕУЛЕКС на Косово, кршећи Резолуцију 1244, у сваком случају – нека представници Владе образложе шест тачака на основу којих је дошао ЕУЛЕКС
  • Посланици ДСС напустили су седницу након што је Слободан Самарџић поставио питање: “Кад је Влада виновник доласка ЕУЛЕКС-а на Косово, зашто затворених очију посматра претварање Кфора у НАТО?” – јер није имао ко да нема ко да му одговори пошто је Цветковић већ био изашао из сале

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Нико није прекинуо дијалог, дијалог је одложен и наставиће се врло брзо, рекао је шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић и оценио да грађани на Косову треба да наставе са мирним протестом зато што тиме бране своје животе, опстанак и своју имовину и интересе Србије.

        Стефановић је, одговарајући на питања посланика, рекао да ће држава упорно, упркос свим притисцима и критикама, наставити да тражи решење кроз дијалог.

        Посланик Либерално демократске партије (ЛДП) БојанЂурић рекао је да је оно што се дешава на Косову пораз једне политике и питао шта ће Влада предузети, као и шта Срефановићу значи пат позиција.

        Он је додао да би Влада требало да прихвати Ахтисаријев план.

        Стефановић је одговорио да се из пат позиције једино може изаћи договором. „Тај договор ћемо добити и он ће бити најбољи могући за наше интересе, а пре свега за интересе Срба на северу Косова и Метохије“, рекао је он.

ПРВО ЈАРИЊЕ И БРЊАК

        Он је истакао да је Србија опредељена за дијалог и да га представници Србије нису прекинули, јер једино дијалог може да да резултате и он је једини начин да решимо проблеме.

        Стефановић је, међутим, рекао да представници Србије нису могли да наставе дијалог са Приштином о питању електричне енергије, телефона и регионалних иницијатива док се бојевом муницијом пуцало на ненаоружане грађане.

        „Мислимо да је приоритетно да се реши питање Брањака и Јариња и проблема који тамо постоје“, рекао је Стефановић.

        Он је рекао да Влада мора да нађе начин да обезбеди најбољи могући исход за државу који ће бити тешко достижан, али је питао да ли неко мисли да је алтернатива томе да се дигну руке или да се руке ставе на нешто друго.

         „Трудићемо се да добијемо најбоље могуће решење у тешким околностима. Нико није прекинуо дијалог, дијалог је одложен и наставиће се врло брзо, можда и пре него што мислите“, рекао је Стефановић.

        Према његовим речима, Ахтисаријев план није прихватљив, јер води ка независности Косова и зато што он није добио потврду Савета безбедности.

        „Срби на Косову и Метохији не могу да добију мање од оног што имају“, истакао је Стефановић.

ГЕЈ ПАРАДА, А СРБИ КРВАРЕ

        Шеф Посланичке групе Нова Србија Велимир Илић питао је ко је одобрио Влади и дао јој легитимитет да уведе ЕУЛЕКС на Косову и зашто је прекршила Резолуцију 1244 и тражио да представници Владе образложе шест тачака на основу којих је дошао ЕУЛЕКС.

        Он је питао и да ли је могуће да неко пуца на санитет који вози рањенике.

        Илић је рекао и да су надлежни погрешно лоцирали полицију и додао да се у Београд због геј параде доводи брдо опреме и полиције док део Срба крвари на Косову.

        Он је рекао и да владајућа колиција нема већину да изгласа законе.        Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је да је познато шест тачака на основу којих је дошао ЕУЛЕКС.

        Када је у питању пуцање на санитет, Цветковић је одговорио „да не мисли да било ко одобрава такав потез“.

        Он је рекао да је на седници Влада донела закључак којим од УН тражи да се читав случај детаљно испита и истражи.

        Цветковић је рекао да се тај захтев не односи само на санитет него на сва догађања.

        „Не ради се о томе да неко седи и посматра нечије патње, управо супротно Влада у пуној мери стоји иза свог народа на Косову“, истакао је Цветковић.

         Цветковић је рекао и да је Савет безбедности омогућио да ЕУЛЕКС дође, тај исти СБ који је донео Резолуцију 1244.

СТАНКОВИЋ: БАЛИСТИЧКА ИСТРАГА

        Цветковић је, говорећи о питању већине, навео да ће се за десетак дана у парламенту разматрати ребаланс буџета и да ће се онда видети да ли Влада има већину.

        Министар здравља Зоран Станковић рекао је да су два санитета послата на преглед да би се извршила балистичка истрага.

        Он је рекао и да је возачу санитета који је задобио тешку повреду ока указана лекарска помоћ у Косовској Митровици.         Посланици Демократске странке Србије напустили су седницу након што је посланик ове странке Слободан Самарџић поставио питање.

         Он је питао: када је Влада виновник доласка ЕУЛЕКС-а на Косово зашто затворених очију посматра претварање КФОРА у НАТО, али је оценио да нема ко да му одговори на њега јер је Цветковић изашао из сале, а на седници нису надлежни министри.

        Пошто је рекао да нема ко из Владе да одговори на његово питање потпредседница Скупштине Србије Гордана Чомић прозвала је следећег посланика да постави питање.

        Поред Цветковића, Стефановића и Станковића седници присуствују и министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и министар просвете и науке Жарко Обрадовић.


Слични садржаји

Коментари