Следе нова хапшења?

НИЈЕ ЗАВРШЕНА ИСТРАГА

ПОВОДОМ ШТЕТНОГ УВОЗА ВАКЦИНА

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је хапшење бивше директорке Републичког завода здравственог осигурања Светлане Вукајловић и још двоје људи први корак у истрази злоупотреба приликом набавке вакцина и није искључио да ће истрага бити проширена и на друге.

     Истрага је дуго трајала и Министарство унутрашњих послова се трудило да држи под контролом тај предмет и због специфичности тог питања, било је потребно времена да Тужилаштво за организовани криминал из извештаја полиције, сагледа ко је починио кривично дело, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија.

     За сада је приведено то троје, а у зависности од даљег тока истраге, она би се могла проширити и на друга лица, рекао је Дачић.

ТОМИЦА: „Србија није наручила превише,

                       анализираћемо кроз месец дана”

КО ЈЕ БИО ГЛАВНИ - ВУКАЈЛОВИЋ ИЛИ МИЛОСАВЉЕВИЋ

                                 – СВЕДОЧЕЊЕ САЈТА РТС ИЗ ЈАНУАРА 2010.

  • ВУКАЈЛОВИЋ: „Заинтересованост за вакцинацију је мања од очекиване, оцењује директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић, па се поставља питање да ли ће Србија морати да откаже део поруџбине, односно да тражи измену или раскид уговора са добављачем”

  • Међутим, ресорни министар сматра да је још рано за процену о отказивању дела поруџбине: „Ја сам рекао да је три недеље кратко за разматрање. Када после месец дана будемо анализирали ефекат вакцинације, планираћемо следеће кораке. Србија није наручила прекомемерну количину вакцина, него је наручила минималну количину за потенцијалну заштиту становништва”

     МОГУЋЕ је да ни Ивица Дачић не зна баш сасвим куд ће даље ићи истрага поводом малверзација приликом набавке вакцина. Могуће је, али је немогуће да и њему и свима у државном врху Србије није јасно: ко – и због чега – чини све што је потребно да из вреле каше извуче ексминистра здравља Томицу Милосављевића. Да докаже недоказиво: да он у игри са вакцинама није био главни (него Вукајловићка) и да тобоже није могао ништа да спречи.

     Нека истрага ради своје, а дотле – погледајмо шта је РТС на свом сајту објавио 9. јануара 2010. године. Закључке изведите сами.

Проблем вишка вакцина

     Заинтересованост за вакцинацију мања је од очекиване, оценила је за РТС директорка РЗЗО Светлана Вукајловић, па се поставља питање измене или раскида уговора са добављачем. Министар здравља сматра да је још рано за процену о отказивању дела поруџбине. 


     После првобитне забринутости да Србија неће на време набавити вакцине против новог грипа, односно да их неће бити довољно за све заинтересоване, сада је на помолу нови проблем, вишак вакцина.

     Заинтересованост за вакцинацију је мања од очекиване, оцењује директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић, па се поставља питање да ли ће Србија морати да откаже део поруџбине, односно да тражи измену или раскид уговора са добављачем.

     Имајући у виду досадашњи ток вакцинације, очигледно је да Србија неће потрошити три милиона вакцина против новог грипа колико је наручено, изјавила је за РТС директорка Републичког завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић.
Како је навела, Завод је учинио све да у што у краћем року набави вакцине против новог грипа, а сада ће учинити све да се заштите средства осигураника и пореских обвезника.

     Сада ће се, каже Вукајловић, преговарати са добављачем вакцина, фирмом "Новартис" о испоруци мање количине али није прецизирала колико би вакцина могло бити враћено, нити да ли би и колику одштету Србија платила у том случају.

     "Сваки закључени уговор може се и раскинути под одређеним условима. Најбоље је ако се он раскида сагласношћу обе стране. Постоји могућност да се уговор раскине и уз накнаду шете, каже Вукајловић.

     Према њеним речима, Завод сада очекује иницијативу Владе Србије, јер је и набавка вакцина текла у складу са закључком који је она донела.

Негативна медијска кампања о вакцинацији

     Међутим, ресорни министар сматра да је још рано за процену о отказивању дела поруџбине.

     "Ја сам рекао да је три недеље кратко за разматрање. Друго уговори су облигациони односи, озбиљне земље склапају уговоре, људи се вежу за документ, папир, када после месец дана будемо анализирали ефекат вакцинације, планираћемо следеће кораке. Србија није наручила прекомемерну количину вакцина, него је наручила минималну количину за потенцијалну заштиту становништва", каже министар здравља.

     Минстар Милосављевић је рекао да је наложио Институту "Батут" и посебној радној групи да у току наредне недеље стручном анализом обухвати првих месец дана вакцинације, са предвиђањем даљег тока вакцинисања и са анализом снабдевености вакцинама Србије.

     Министар је подсетио на одлуку да Србија увезе три милиона доза вакцина за 40 посто популације, да је вакцинација против грипа започела пре три недеље и да је до сада вакцинисано више од 124.000 грађана, што одговара проценту од 1,66 посто популације.

     Остаје и могућност да се вишак вакцина сачува за следећу сезону, а координатор за вакцинацију Владимир Петровић каже за РТС да је рок трајања вакцина годину дана, али да би њихова употреба следеће сезоне зависила од евентуалне мутације вируса.

     У случају неких промена, каже Петровић, вакцина би и даље могла да се користи, али би имала слабије дејство него сада.
Министар Милосављевић ипак тврди да је овакав ток вакцинације у Србији био предвидив због негативне кампања у нашим и међународним медијима која је, како је рекао, "преокренула став становништва на један начин који није добар".”

 


Слични садржаји

Коментари