Селаковић: Србија неће признати референдуме о припајању Русији у Донбасу, Запорошкој и Херсонској области

НАГЛАСИО: НАПАДИ НА ПЛАН КОНСУЛТАЦИЈА СА РУСИЈОМ СУ ПОКУШАЈ ДА СЕ СРБИЈА - ДИСЦИПЛИНУЈЕ

* Навео да би то било супротно међународном праву, а и „нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије”

__________________________________________________________

       МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да Србија неће признати резултате референдума у украјинским регионима – у Доњецкој и Луганској Републици, Запорошкој и Херсонској области -на којима се грађани изјашњавају да ли хоће да се припоје Русији.

       Селаковић је на конференцији за новинаре у Београду објаснио да Србија те резултате не може да прихвати, прво, због посвећености Повељи УН и правилима међународног права.

       “Друго, то би било супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије”, објаснио је Селаковић.

       Одговарајући на новинарско питање шта подразумева план консултација, који је на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку потписао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, и каква се тиме порука шаље ЕУ, Селаковић је одговорио да тај документ нападају они који га нису ни видели, а камоли прочитали.

       “Све што се тиче напада и питања везаних за тај план представља тражење довољног разлога да се Србија нападне. То је и покушај да се Србија дисциплинује”, рекао је Селаковић.

       Он је навео да се план консултација са Министарством спољних послова Русије потписује од 1996, и то на сваке две године, истичући да је реч о техничким стварима попут билатералних односа и мултилатераних активности.

       Селаковић је нагласио да се тим планом не третирају теме консултација о безбедносној политици, додајући да Србија преговара и сарађује са свим земљама, поготово са онима које нису признале независност такозваног Косова.

       Он је указао да је Влада у прилици да одбије тај план, али да он лично не види зашто би то урадила.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари