Његошев пршут мења рецепт због ЕУ?!

ЕВРОПА ТРАЖИ МАЊИ ПРОЦЕНАТ СОЛИ

         ЦРНОГОРСКИ пршут, један је од традиционалних производа који би могао наћи пут до захтевног западноевропског потрошача и тржишта. Међутим, постоји опасност да ће због преговора са Европском Унијом, рецепт морати да се мења.

         Домаћи произвођачи сматрају да је проценат соли, захваљујући модерној производњи контролисан, те да је са девет одсто смањен на око шест одсто. Европа, међутим тражи да проценат буде највише четири одсто што, како наводе црногорски произвођачи, није лако.

         Оснивач цетињске компаније „Мартекс“ и произвођач пршуте Марко Мартиновић сматра да на мирис и укус његошеве пршуте, ни када је сланији, западноевропски туристи немају примедби.

         “Њима пршут, који је слан, иде одлично уз вино и то се свима свиђа. А што се тиче укуса, туристи су одушевљени пршутом,“ оценио је Мартиновиcћ за радио Слободна Европа .

        Председник Удружења његошких специјалитета и цетињске компаније „Никсен“ Траде Драган Чавор, рекао је да домаћи љубитељи пршута и они из окружења, не морају да страхују да ће мањак соли покварити укус.

         У Матрексу сматрају да јединствена ружа ветрова на простору Његоша и судар приморске и планинске климе изоштравају мирис и укус његошког пршута.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари