Власт има план за постепену елиминацију српског језика

ДЕКЛАРАЦИЈА САВЕТОВАЊА У ПОДГОРИЦИ:  „Колективна права српског народа у свијетлу резултата пописа становништва 2011. године”

  • Власт припрема промовисање српског језика као матерњег у оквиру наставног програма за предмет црногорски језик и књижевност. Обављају се јавне и тајне консултације како би режим добио подршку за пројекат постепене елиминације српског језика из образовног система Црне Горе
  • Нико од политичких и институционалних представника Срба нема право да у име народа прихвати решење које може бити погубно чак и за биолошки опстанак Срба

 

      У ПОДГОРИЦИ је 5. августа 2011. године – на иницијативу Српског националног савјета – одржано саветовање на тему „Колективна права српског народа у свијетлу резултата пописа становништва 2011. године”, чији су учесници усагласили око следећих оцена и  ставова:

      «Полазећи од стечених права српског народа;

      Уважавајући могућности које нуди Устав Црне Горе;

      Стављајући добробит српског народа изнад личних или партијских интереса;

      Залажући се искључиво за равноправност са осталим националним заједницама;

      Сматрајући да усаглашени односи Срба и Црногораца представљају кључ стабилности Црне Горе;

      Истичући да само објективан однос према разлозима тренутног стања може бити добра основа за рад на стварању услова за просперитетнији живот Срба у будућности на простору Црне Горе;

      Учесници савјетовања „Колективна права српског народа у свијетлу резултата пописа становништва 2011. године”, на предлог Српског националног савјета, усвајају сљедећу

 

 ДЕКЛАРАЦИЈУ:

      Српски језик као интелектуална својина српског народа, након што су резултати пописа постали званични, пред завршном је фазом планске дискриминације у формалном и суштинском статусном смислу. Власт припрема промовисање српског језика као матерњег у оквиру наставног програма за предмет црногорски језик и књижевност. Обављају се јавне и тајне консултације како би режим добио подршку за пројекат постепене елиминације српског језика из образовног система Црне Горе.

      У таквим околностима, нико од политичких и институционалних представника Срба нема право да у име народа прихвати решење које може бити погубно чак и за биолошки опстанак Срба. Зато је неопходно да сви субјекти или појединци, прије било каквих усаглашавања са предлогом актуелне власти, свој концепт употребе српског језика у образовном систему представе најширој националној јавности, како не би дошло до кршења стечених права српског народа у пројектованом процесу асимилације.

___________________________________________

«Одлучни смо у захтјеву да имплементација нових програма сагласно слободном опредјељењу ученика и родитеља на којем ће матерњем језику (српском, црногорском, босанском, хрватском или албанском) пратити наставу, почне од првог разреда основне школе за 2011/12 школску годину.»

___________________________________________

      Уважавајући уставом загарантовану могућност службене употребе српског језика и наставних програма на српском језику, захтијевамо да се Србима у Црној Гори, у складу са међународним стандардима, омогући коришћење свих до сада достигнутих права. Прије свега школовање на српском језику и важећим програмима за све наставне предмете, који се не могу мијењати без сагласности представника и организација српског народа.

      Инсистирамо да се започето школовање за све разреде основних и средњих школа настави и заврши у складу са постојећим програмима.

      Одлучни смо у захтјеву да имплементација нових програма сагласно слободном опредјељењу ученика и родитеља на којем ће матерњем језику (српском, црногорском, босанском, хрватском или албанском) пратити наставу, почне од првог разреда основне школе за 2011/12 школску годину.

      Сматрамо да су идентитетска питања Срба, посебно питање употребе српског језика, национална обавеза свих српских институција и политичких организација, па се са тим у вези сва питања права српског народа у Црној Гори, морају решавати свеобухватно и системски а не никако од случаја до случаја и појединачно.

___________________________________________

„Захтијевамо пуну заштиту имена, имовине и достојанства Српске православне цркве. Вјековна права Српске православне цркве у Црној Гори не могу бити угрожена ни од једне државне институције у Црној Гори.»

___________________________________________

      Свјесни да је адекватно учешће у државној администрацији у складу са важећим уставом важан проблем Срба у Црној Гори, захтијевамо да се испуне уставне обавезе које се односе на сразмјерну националну заступљеност у јавним службама, органима државне власти и локалне управе. Приоритет је да се равномјерност такве заступљености у потпуности реализује у наредне четири календарске године.

      Захтијевамо пуну заштиту имена, имовине и достојанства Српске православне цркве. Вјековна права Српске православне цркве у Црној Гори не могу бити угрожена ни од једне државне институције у Црној Гори. Тражимо да се однос између Црне Горе и Српске православне цркве ријеши у складу са канонским устројством православља и уставним гаранцијама одвојености институција државе и вјерских заједница.

      Ова Декларација може бити накнадно подржана од стране оних политичких и националних организација и слободних национално опредијељених интелектуалаца који из објективних разлога, нијесу присуствовали савјетовању.»

 

У Подгорици, 5. августа 2011. године

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари