Кренуо „Спутњик В“ из Торлака: Вучић и Путин симболично притиснули дугме „старт“

ВУЧИЋ НА РУСКОМ: ВЕЛИКА МИ ЈЕ ЧАСТ ШТО У ОВОМЕ УЧЕСТВУЈЕМ

* Владимир ПУТИН: „Сви морамо да схватимо да је ефикасна борба против коронавируса могућа само удруженим напорима на глобалном нивоу

_________________________________________________________

       ИНСТИТУТ за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" синоћ је званично почео производњу вакцина „Спутњик В“ против корона вируса.

       Србија је тиме постала прва земља у Европи, после Русије, која на својој територији производи ту вакцину.

       Почетак производње су видео-везом симболично покренули и поздравили председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић.

       Уочи званичног почетка производње је речено да ефикасност вакцине „Спутник В“ износи 97,6 одсто и да је са више од 30 одсто потпуно вакцинисане популације, Србија двострука боља од европског просека у имунизацији становништва против корона вируса.

       „Велика ми је част што учествујем у покретању производње „Спутњика В“ у Србији“, рекао је Вучић на руском језику.

       Путин је нагласио: „Сви морамо да схватимо да је ефикасна борба против коронавируса могућа само удруженим напорима на глобалном нивоу. Ово је фундаментални став Русије. Отворени смо за сарадњу са свим земљама на пољу епидемиолошке безбедности“.

       Додао је да је Русија са својом вакцином против коронавируса морала да прође тежак пут - од скептичних оцена до широког међународног признања.

       Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић изјавио је раније ће у Србији у наредних шест месеци бити произведено четири милиона доза вакцина Спутњик В.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари