Дачић: Свако насиље над положајем Српске је – атак на Дејтонски споразум

„СРБИ ВИШЕ ОД ДРУГИХ НАРОДА У БиХ ЖЕЛЕ МИР И ДИЈАЛОГ, А НЕ СТАЛНО КРШЕЊЕ ДЕЈТОНА“

Петар Ђокић и Ивица Дачић

        ПРЕДСЕДНИК Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да је Република Србија привржена Дејтонском споразуму, те да би свако насиље над уставноправним положајем Републике Српске био атак на тај споразум.

       "Срби од свих народа овде највише желе мир и дијалог, а не да се стално крши Дејтонски споразум одузимањем овлаштења која Република Српска има по том споразуму", рекао је Дачић данас новинарима у Бањалуци.

       Након састанка са председником Социјалистичке партије /СП/ Петром Ђокићем у седишту те странке, Дачић је рекао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ по Дејтонском споразуму који јасно дефинише да је БиХ споразумна заједница три народа и два ентитета.

       „Република Српска је и данас, не само једна историјска чињеница, већ и фактор без чије сагласности није могуће да се даље повлаче било какви политички потези", поручио је Дачић.

       Говорећи о односима СПС и СП, Дачић је рекао да, иако се формално ради о две партије у две државе, оне су део једне исте суштине и политичке организације.

       „СПС Србије апсолутно подржава СП и сарађује са њом. Консултоваћемо се око најважнијих државних и националних питања и имаћемо заједнички и јединствен став", истакао је Дачић.

       Председник СП Петар Ђокић рекао је новинарима да је у БиХ озбиљна, дубока и сложена политичка криза за коју треба тражити разумна решења.      

       Он је најавио је да ће крајем новембра бити одржан 9. конгрес СП.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари