Дачић Додику: Имате апсолутну подршку Републике Србије на основу Дејтонског споразума

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ (ТРАНСКРИПТ)

* Милорад ДОДИК: Једино Република Српска има снагу. Једина она може сама да функционише, за разлику од БиХ или Федерације, која то не може никако. Зато се покушава на разне начине, а пре свега преко високих представника, Високог судског и тужилачког савета и Уставног суда БиХ, неуставно, антидејтонски и на криминалан начин мењати та позиција снаге и одрживости Републике Српске

* Ивица ДАЧИЋ: Са поносом кажем да је Република Српска успела да се сачува ових 30 година. Сачувала је не само институције него и веру људи да могу бити сами на своме

* ДОДИК: Наравно да ћемо да разговарамо. Са било ким. Само нећемо са Шмитом, јер он није високи представник - а чак ни као са приватним лицем. Док он или неко други не буде именован у СБ УН релевантном резолуцијом  за високог представника - нема потребе да ми прихватимо странца који би да доноси законе и да одређује шта треба да радимо. Да ли је ово грубо (што нећемо с њим)? Наравно да није. Грубо је ово што они раде

* ДАЧИЋ: Ми смо сви жељни мира и да се сачува мир. Исто тако - да се сачувају уставне позиције и овлашћења Републике Српске, а самим тим, Република Србија ће гарантовати све оно што не произлази само из Дејтонског споразума, него и из свега онога што смо заједно урадили - почев од споразума о специјалним везама

______________________________________________________

       РЕПУБЛИКА Српска једина у БиХ има снагу за самоодрживост – рекао је Милорад Додик након разговора у Бањалуци са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

       Српскичлан Председништва БиХ потврдио је да ће Народна скупштина Српске у наредним данима доносити одлуке којима ће повратити дејтонску уставну позицију РС.

       Факти објављују у целини оно што су Додик и Дачић рекли пред новинарима.

Додик: Захвалан само госпорину Дачићу

за разумеање и огромну помоћ

       УЧЕСТВОВАО сам у раду прве седнице наше скупштине и касније, кроз њен рад, био укључен у доношење свих важних докумената, а најважнији је био доношење Устава Републике Српске у фебруару (1992-ге) и Закона о Војсци у мају. Низ година након тога, као премијер, посланик , сретао сам се са Дачићем који је имао доста разумевања за ово шта се овде дешава и помагао увек где је то било могуће.

       Данас смо разговарали о том времену иза нас. Оценили смо да је та сарадња била добра - одлична! Да је и данас иста таква. Да је у тој сарадњи било пуно обостраног уважавања. Делили смо исте вредности везано за мир, стабилност, развој, економију, инфраструктуру и све остало.

       Драго ми је што је овде човек који може да посведочи о тешким временима кроз које српски народ пролази, али  и онима у који РС, Србија и српски народ доказују и показују да могу саме самостално да управљају својим властитим економијама и својим властитим процесима.

       Мислим да је управо ту проблем Републике Српске, јер је на простору БиХ само она самоодржива. Једина она може сама да функционише, за разлику од БиХ или Федерације, која то не може никако.

       Једино Република Српска има снагу. Зато се покушава на разне начине, а пре свега преко високих представника, Високог судског и тужилачког савета и Уставног суда БиХ, неуставно, антидејтонски и на криминалан начин мењати та позиција снаге и одрживости Републике Српске.

       Народна Скупштина ће у наредним данима доносити одлуке које треба да врате само уставну позицију РС и ништа више.

       То су биле теме о којима смо причали.

       Захвалан сам не само за разумевање, него за огромну помоћ која не би била могућа без доприноса господина Дачића, коју је он пружао на различитим позицијама које је заузимао. Бавећи се политиком - од премијерског до положаја министра спољних послова и председника Народне Скупштине Србије и других послова - сигурно је један од највећих познавалаца ситуације и овде и у региону. Зато нам је драго што је он данас овде. Поздрављам га са жељама за добро здравље и за добар успех у будућем времену.

Дачић: Деценијама гледамо покушај да се

изигра Дејтонски споразум на штету РС

       У ИМЕ Народне Скупштине Србије, грађана Србије и у своје име честитам јубилеј - 30 година од конституисања Народне Скупштине Републике Српске. Можда 30 година не представља историјски дуго време, али за РС, Србију и српски народ у целини, то су биле драматичне, историјске, тешке године и времена која су оставила траг и оставиће траг - не само на сваког грађанина појединачно, већ на институционалне форме које обликују живот људи - почев од тога у којим државама живе, које институције их воде.

       Могу са поносом да кажем да је Република Српска успела да се сачува ових 30 година. Сачувала је не само институције него и веру људи да могу бити сами на своме. То значи да имате апсолутну подршку Републике Србије на основу Дејтонског споразума и сматрамо да свака капитална одлука која се тиче односа и позиције народа и ентитета, и позиције неке централне власти на нивоу БиХ мора да - уколико се мења - та промена буде на основу сагласности сва три народа и оба ентитета.

       Ми смо сви жељни мира и да се сачува мир. Исто тако - да се сачувају уставне позиције и овлашћења Републике Српске, а самим тим, Република Србија ће гарантовати све оно што не произлази само из Дејтонског споразума, него и из свега онога што смо заједно урадили - почев од споразума о специјалним везама, који је само правни основ за нешто што треба да постоји и постоји, а то је жива веза између Бањалуке и Београда, у смислу помоћи, сарадње, економске сарадње, образовања, здравства и свих других система за које сматрамо да не постоје никакве границе, без обзира какве су границе међународно признатих држава.

       На овим просторима се ништа ново не дешава - деценијама гледамо покушај да се изигра Дејтонски споразум тиме што ће се узимати све више овлашћења Републици Српској, а да на крају ентитети немају никакав значај. У том смислу, Додик ме је и данас информисао о мерама и најавама могућих мера које иду на додатно узимање овлашћења Републици Српској.

       Са друге стране, причали смо и договорили смо се да на основу предлога и иницијативе странака са којима смо председник Вучић и ја разговарали пре неки дан у парламенту у Београду – да се и оне чују и разговарају са господином Додиком и другим представницима српског народа у РС. То ће се десити у парламенту у Србији. За то су заинтересовани су и представници парламентарних и ванпарламентарних странака које учествују у међустраначком дијалогу.

       У начелу смо се договорили да у наредних месец дана организујемо такав скуп.

       Још једном честитам! Само договор може да очува најважнију ствар - мир - а то је договор свих народа и ентитета у Бих.     

Додик (одговарајући на питања): Седница парламента

БиХ биће показна вежба за Шаровића

       ДОДИК: Отићи ћемо на седницу Парламента БиХ јер сматрамо да је неопходно да се смени неодговорни министар БиХ. Уверени смо да то неће дозволити муслимани. То је показна вежба Шаровићу како то изгледа кад хоћеш нешто да урадиш и кад од њих нешто очекујеш.

       Део пропаганде је учинио да ми изгледамо као неко ко не разговара. А Скупштина Републике Српске је тражила пре месец дана разговоре са Бакиром Изетбеговићем. Имате њене закључке.

       Жељка Цвијановић је по овлашћењу Скупштине тражила формат разговора о свим отвореним питањима, а они су рекли да нема потребе да се разговара. А сад одједном - ми нећемо, а они хоће.

       Наравно да ћемо да разговарамо. Са било ким. Само нећемо са Шмитом, јер он није високи представник - а чак ни као са приватним лицем. Док он или неко други не буде именован у СБ УН релевантном резолуцијом - да има потребно овлашћење високог представника - нема потребе да ми овде прихватимо странца који би да доноси законе.

       Онај (претходни) је имао неки легитимитет у СБ, а овај нема, али би доносио законе и одређивао шта треба да радимо. Да ли је грубо (што нећемо с њим)? Наравно да није. Грубо је ово што они раде.

       У БиХ имамо сталну акумулацију неизвршених одлука. Тако је ово око Уставног суда. Пре десет година смо тражили расправу о тужилаштву. Дошла је Ештонова. После тога се ништа није десило - све блеф до блефа. Дакле, тражили смо да се регулише рад Уставвног суда Законом о Уставном суду, онако како је то у свим земљама. Шта смо добили у последњих десет година? Ништа.

       Добили смо Уставни суд у коме пресуђују три странца и два муслимана и доносе одлуке да одузму шуме и земљиште Републици Српској, а исто власништво (власништво над шумама и земљиштем) остављају Федерацији и Брчко дистрикту.

„Опозиција је више портпарол међународне

заједнице, него што води рачуна о интересима РС

       Наравно да ћемо да разговарамо. Али будите сигурни да ћемо учинити оно што буде неопходно за интересе Републике Српске, везано за законе, за сагласности, за наметнуте одлуке високог представника, па и ону коју је наметнуо Инцко.

       Оно што је део наше стратегије, то ћемо учинити.

       Што се тиче СНСД, ми ћемо у четвртак на Палама одржати седницу Главног одбора и потврдићемо сва та наша политичка опредељења. Веома сам захвалан нашим коалиционим партнерима што стоје иза пројекта одбране РС.

       Али, исто тако, опозиција је више портпарол неке међународне заједнице, него што води рачуна о интересима РС. Али, то је део нормале за демократски живот - да имате и једне и друге. 

       Диана Милошевић

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари