Бајден: Си Ђинпинг жели да Америку збаци са пиједестала водеће економске и војне силе

РЕКАО: СИГУРАН САМ ДА ОН ЖЕЛИ ДА У РУКАМА ИМА НАЈВЕЋУ ЕКОНОМИЈУ И НАЈВЕЋЕ ВОЈНЕ МОГУЋНОСТИ

* Признао да у држању Кине не уочава ни тежњу ка оружаном сукобу са Сједињеним Државама ни амбицију Пекинга да прошири своју територију

_________________________________________________________

         ЏO Бајден изразио је у интервјуу Си-Ен-Ен уверење да председник Кине Си Ђинпинг настоји да збаци америчку државу са пиједестала водеће светске војне и економске силе.

         Додатно је нагласио: „Сигуран сам да он (Си) жели да има у рукама највећу светску економију и највеће војне могућности“.

         Амерички лидер истовремено је ипак изразио наду у могућност изградње радних контаката са Кином, што би у будућности било од користи обема земљама.

         „Верујем да постоји начин да се реше проблеми (у односима САД и Кине). Надам се и да ћемо са Кином изградити однос који ће користити обема земљама“, додао је Бајден.

         У наставку је открио да у држању Кине не уочава ни тежњу ка оружаном сукобу са Сједињеним Државама ни амбицију Пекинга да прошири своју територију.

         Десетак сати раније је америчка министарка финансија Џенет Јелен - после своје посете Пекингу – рекла да су  односи САД и Кине сада на „чвршћој основи“.

         Њена посета је трајала од 6. до 9. јула.

          Једино није разговарала са Си Ђинпингом кога је Бајден недавно назвао „диктатором“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари