Saxo bank: Свет ће убрзо прећи на „режим ратне економије“

ДАНСКА БАНКА ОБЈАВИЛА СВОЈИХ ДЕСЕТ ТРАДИЦИОНАЛНИХ „ШОКАНТНИХ ПРОГНОЗА“      

* Аналитичари данске банке сматрају да ће следеће године земље чланице ЕУ одлучити да формирају „европске оружане снаге“, које би се могле појавити пре 2028. године

* Америчка новинска агенција Bloomberg је објавила да само неколико степени Целзијуса дели добар део Европе од нестанка струје

_________________________________________________________

       АНАЛИТИЧАРИ данске Saxo bank објавили су своју прогнозу кретања у глобалној економији током 2023-ће. Са десет „шокантних предвиђања”.

       Данска банка се и протеклих година оглашавала сличним прогнозама у првој половини децембра.

       Први „шок“ је: светска економија ће прећи у „режим ратне економије“.

       Тим поводом је главни инвестициони директор Saxo Стин Јакобсен истакао: „Свака велика сила света сада покушава да ојача своју националну безбедност на свим фронтовима, било да се ради о војсци, ланцима снабдевања, енергетској безбедности, чак и на плану финансијске безбедности“.

       Аналитичари данске банке сматрају да ће следеће године земље чланице ЕУ одлучити да формирају „европске оружане снаге“, које би се могле појавити пре 2028. године.

       Предвиђају да ће за њих обезбедити 10 трилиона евра.

       Овај „шок“ су повезали са проценом да се сада европске земље суочавају са ризиком да САД одустану од својих претходних обавеза након могућег примирја између Русије и Украјине.

       Данци прогнозирају и да ће се 2023. године светске централне банке „вратити конзервативнијој политици и почети да улажу у злато“.

       Наглашавају да ће инфлација, упркос томе, наставити да се убрзава.

       Saxo bank рачуна и са даљим пооштравањем монетарне политике америчког Система федералних резерви, што ће ослабити долар и довести до поскупљења.

       Кина ће – уверени су њени аналитичари - даље ублажавати антиковидна ограничења,што ће резултирати наглим повећањем потражње за робом. А да би обуздале нагло растуће цене, владе многих земаља ће проширити контролу над ценама.

       Америчка новинска агенција Bloomberg је објавила да само неколико степени Целзијуса дели добар део Европе од нестанка струје.     

       Лондонсли лист Financial Times проценио је да ће енергетска криза у Европи трајати годинама ако регион не смањи потрошњу и не нађе нове канале снабдевања гасом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари