.Bloomberg: САД могу себе довести у ситуацију да истовремено ратују са Русијом, Кином и Ираном

АМЕРИЧКА НОВИНСКА АГЕНЦИЈА ТВРДИ И ДА САД МОГУ БИТИ ПОРАЖЕНЕ У ТАКВОМ РАТУ

* Хал БРАНДС: „Опасност великог рата се шири. Данашње кризе су међусобно чвршће повезане него што се чини“

_________________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе би могле бити поражене у конфронтацији са Русијом, Ираном и Кином, ако се са тим земљама сукобе приближно истовремено, оценила је америчка новинска агенција Bloomberg.

       Њен колумниста Хал Брандс тај могући сценарио је даље „разрадио“ овако:

       „Замислите сценарио у којем, за годину, две или три, свет почну да потресају ратови од Европе до Тихог океана. Та могућност није тако апсурдна као што мислите. Никада раније се Сједињене Државе нису суочиле са перспективом готово истовремене војне конфронтације на неколико страна“.

       Према његовим речима, напета ситуација око Украјине, Тајвана и Блиског истока могла би да се развије у глобалну битку у којој ће САД морати да изаберу приоритетни правац дејстава.

       „Збројите те кризе заједно и добићете узроке евроазијског пожара. <...> Опасност великог рата се шири. Данашње кризе су међусобно чвршће повезане него што се чини“.

       Преоптерећена проблемима ове величине, тврди Брандс, америчка држава неће моћи да одговори на један проблем без разматрања његовог утицаја на способност Вашингтона да решава друге.

       Руководство Русије је више пута наглашавало да нема агресивне намере према Запада, а атлантисти имају за циљ конфронтацију и експанзију на постсовјетски простор, са укључивањем нових земаља у Северноатлантски савез и дестабилизацијом граница.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари