Бајден: Признање ДНР и ЛНР је почетак инвазије на Украјину - бранићемо сваки педаљ НАТО

ОБЈАВИО САНКЦИЈЕ ПРОТИВ ДВЕ БАНКЕ И „РУСКЕ ЕЛИТЕ“ И ЊЕНИХ ПОРОДИЦА

* „Путин је овластио руске снаге да се распореде у тим регионима. Данас је тврдио да се ти региони заправо простиру дубље од две области које је признао. Он проналази изговор да силом заузме више територије и да иде много даље

_______________________________________________________

       АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден саопштио је да САД уводе санкције против руске елите, чланова њихових породица и две банке и истакао да ће Русија платити још већу цену “ако настави агресију на Украјину”.

       Додао је да ће то бити „потпуно блокирајуће санкције против две велике руске финансијске институције – ВЕБ-а и војне банке“.

       Бајден је то што је руски председник Владимир Путин признао самопроглашене Доњецку и Луганску Народну Републику описао као “почетак руске инвазије на Украјину”.

       „Као одговор на то, почећу да уводим санкције, много оштрије од корака које смо ми и наши савезници предузели 2014. године, Ако Русија настави ову инвазију, спремни смо да идемо и даље”, истакао је Бајден.

       „Путин је синоћ овластио руске снаге да се распореде у тим регионима. Данас је тврдио да се ти региони заправо простиру дубље од две области које је признао. Он проналази изговор да силом заузме више територије и по мом мишљењу, ако је судећи по његовом говору у понедељак, да иде много даље. Ово је почетак руске инвазија на Украјину”, рекао је Бајден.

       Сједињене Државе уводе нове санкције Русији, оне ће утицати на суверени јавни дуг, што ће Москву одсећи „од западног финансирања“, нагласио је Бајден у специјалном обраћању.

       Према његовим речима, америчке рестриктивне мере ступају на снагу од среде.

       Додао је да је то „само прва транша санкција“, у случају ескалације кризе око Украјине јер ће уследити нове.

       Бајден је поновио да САД „немају намеру да ратују са Русијом“, али желе да пошаљу јасну поруку да ће Вашингтон и његови савезници „бранити сваки педаљ територије НАТО и испунити своје обавезе“.

       Амерички председник је најавио и пребацивање додатних америчких снага у Европу ради јачања Естоније, Летоније и Литваније, уз наду да је „дипломатија и даље могућа”.

       Осим тога, америчка администрација ради са Немачком како би обезбедила да руски гасовод Северни ток 2 не почне да ради.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари