2018/2019: Владимир Путин, Емануел Макрон, Ангела Меркел и Ђорђе Иванов

КАКО СУ СЕ ОБРАТИЛИ СУНАРОДНИЦИМА, СА КАКВИМ ОЦЕНАМА И ПОРУКАМА

        ЛИДЕРИ свих земаља се – по традицији – обраћају својим народима пред поноћ 31. децембра и честитају им долазак Нове године.

         Неки у овим неки у оним околностима, а ничије нису идеалне.

           Путин: Будимо у 2019. сложни – ми

      немамо помоћнике и нећемо их ни имати

         КАО и претходних година, руски председник Владимир Путин учинио је то и овога пута и рекао сународницима:

         „Пред нама не много неодложних задатака, не само у економији, јер желимо да свако од нас у 2019-ој осети да се ствари мењају набоље. То можемо само ако будемо радили сложно. Ми помоћнике никада нисмо имали и нећемо их ни имати. Зато морамо сложан и моћан тим“.

         Путин је свима пожелео „доброг здравља, радости и благостања“, а Русији – „нове успехе и просперитет“.

              Макрон: Суочили смо се са гневом и

         против глобализације који се дуго гомилао

         И ОСЛАБЉЕНИ француски председник Емануел Макрон обратио је својој нацији.

         Замолио је Французе да схвате да „резултати реформи не могу бити тренутни“.

         Осврнуо се, наравно, на антивладине демонстрације Жутих прслука:

         „Суочили смо се великим расколом у друштву и гневом који се дуго гомилао. Са гневом против неправде и не увек схватљиве глобализације. Са гневом против административног система и дубоких промена“.

         Нагласивши да Француска жели бољу будућност, истакао је:

         „Она мора да се базира на нашој способности да проналазимо ново и да будемо заједно. Мислим да је ово главна поука 2018-те године“.

         Меркел: Немачка ће – у свом интересу - преузети

                већу одговорност на међународној сцени

         АНГЕЛА Меркел рекла је у новогодишњем обраћању нацији да Немачка мора да се бори за своје ставове и да ће наредне године Берлин преузети већу одговорност на међународној сцени.

         “У свом властитом интересу морамо преузети већу одговорност”, рекла је она, упозоравајући да нико не може сам да реши глобалне проблеме као што су климатске промене, миграције и тероризам.

         Меркелова, која ће се повући из политичког живота 2021. године, обећала је да ће повећати хуманитарну и развојну помоћ војни буџет.

         Меркелова се осврнула и на дубоке политичке поделе у Немачкој признавши да је њена влада изневерила грађане, али је ипак позвала на солидарност и сарадњу.

         “Ми можемо савладати све изазове са којима се суочавамо само ако сарађујемо са другима ван наших граница”, рекла је.

             Иванов: Македонија је под влашћу

          Заева претворена у државу у нестајању

         * У Собрању рекао да има сазнања да власт Зорана Заева – по усменој наредби тајним службама – прати, снима и прислушкује и њега лично и чланове његове породице  

____________________________________________________________________________________

         МАКЕДОНСКОМ председнику Ђорђу Иванову није било до новогодишњих поздрава и честитки, али је његова супруга, Маја, делила пакетиће болесној деци.

         Сам Иванов је – у свом последњем обраћању Собрању (јер му наредне године истиче други мандат па више нема право да се кандидује) – рекао шта мисли и о 20`18-ој и времену које долази. притом је открио да има сазнања да власт Зорана Заева – по усменој наредби тајним службама – прати, снима и прислушкује и њега лично и чланове његове породице.

         Говор Иванова у парламенту бојкотовали су посланици албанске партије ДУИ Алија Ахметија, а посланици владајуће коалиције окупљене око СДСМ-а Зорана Заева су му непрестано добацивали, правили буку или му уопште нису поклонили пажњу, па је предсједник у више наврата морао да интервенише.

         Посебно бурне реакције посланика владајуће већине изазвало је помињање Преспанског споразума, Закона о језицима, Споразума о добросуседским односима са Бугарском, те тзв. „тиранска платформа“.

         „Молим вас, слушајте ме, ја вас слушам целе године“, реаговао је Иванов на реакције посланика.

         У једном тренутку је чак позвао посланике да смире своје, како је рекао, личне фрустрације, те упозорио да таквим понашањем показују ниво културе и срамоте се пред целим дипломатским кором, који је био присутан у Собрању.

         Иванов је, између осталог, оптужио владу да уцењује посланике најновијим изменама Закона о амнестији.

         Посебно је нагласио да је за време владе Заева Македонија од државе претворена у „државу нестајања“.

         „Већина посланика у Скупштини не поштује јавност. Ви сте поткопали Устав и законе. Ризично је имати дом са уништеним темељима. Република Македонија је трајна корист за македонски народ, а грчким споразумом то се релативизује“, рекао је Иванов, који је, иначе, одбио да потпише закон о том споразуму који су летос потписали Грчка и Македонија.

         Према његовим речима, Преспански споразум је крај постојања Македоније и трговање, како је рекао, именом и језиком земље.

         „Најављено је да ће бити забрањено указивање етничке припадности на пописима становништва. Који је смисао пописа без етничке припадности? Да ли је заборављено да без етничке припадности не постоји Охридски оквирни споразум? Слушам родитеље који питају да ли могу да певају македонске песме а да не буду обележена. Не можете волети Македонију ако не волите Македонце и македонски народ“, упозорио је Иванов.

         Истакао је да се Преспанским споразумом, македонском народу ускраћују права, а македонска држава демонтира са тзв. Тиранском платформом и Законом о језицима.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари