Трамп ултимативно тражи од Ирана да не обнавља атомски програм

ОПЕТ ЗАТРАЖИО НОВИ СПОРАЗУМ УЗ ПРЕТЊУ: ИЛИ НОВИ И БОЉИ ИЛИ НИКАКАВ

          AМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп данас је на састанку свог кабинета у Белој кући упозорио Иран да не обнавља нуклеарни програм, рекавши да су хаос и смрт увек тамо где је Иран присутан.

          Трамп је, међутим, рекао да је отворен за преговоре о новом споразуму о нуклеарном програму Ирана.

          "Постићи ћемо или заиста добар договор за свет, или неће бити никаквог договора", рекао је он.

          Он је рекао новинарима да не би саветовао Ирану да покреће нуклеарни програм. Упитан о евентуалним последицама, Трамп је казао да ће бити озбиљних последица по Иран ако уради другачије.

          Амерички председник синоћ је изјавио да се САД повлаче из међународног споразума са Ираном и додао да ће наредних месеци тој земљи поново увести санкције, укинуте после постизања споразума 2015.

          Трамп је рекао да има простора за постизање новог споразума, додајући да је садашњи споразум "једностран" и да би довео до ширења нуклеарног оружја.

          "Или ћемо направити веома добар договор за свет или уопште нећемо правити договор", казао је амерички председник и додао да ће се Иран вратити преговорима или ће се суочити с последицама.

          Како преноси агенција Франс прес, амерички министар одбране Џејмс Матис изјавио је да ће САД наставити да сарађују са својим савезницима како би спречили Иран да произведе нуклеарно оружје.

          "Наставићемо да радимо заједно са савезницима и партнерима како бисмо осигурали да Иран никад не произведе нуклеарно оружје. Радићемо и с другима како бисмо се суочили са штетним утицајем Ирана", рекао је Матис у Сенату.

          Матис је раније помињао да Иран има "штетни утицај" у Сирији, јер подржава председника Башара Асада, као и у Јемену где Иран подржава шиитске побуњенике племена Хути.
 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари