Хејли: Сједињене Државе обезбеђују 22 одсто буџета УН – већина земаља треба да гласа као ми

ЗАХАРОВА: САД ПРИЗНАЛЕ ДА КУПУЈУ ЛОЈАЛНОСТ – СТРАШНО ЈЕ КАД ЈЕ СВЕТ У ТАКВИМ РУКАМА

          ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова Русије – Марија Захарова – оштро се осврнула на изјаву сталне представнице Сједињних Држава у Савету безбедности УН, Ники Хејли, да је недопустива слаба подршка САД  у Уједињеним нацијама јер Вашингтон за њихово издржавање даје велики новац.

          Хејли је рекла да САД дају 22 одсто буџета УН и да је то више него што дају три следећа највећа донатора УН заједно. Навела је да друге емље-чланице само у 31 одсто случајева гласају на Ист риверу као САД  и оценила да је то „неприхватљив однос према улагањима Сједињних Држава“.

          Захарова јој је овим поводом поручила:

          „Ники Хејли, која припада политичком руководству САД, признала је да њена држава купује међународну солидарност и да лојалност (према САД) има сасвим конкретну цену. Постаје страшно за свет који је у рукама таквих људи“.

          Навела је да САД буџету УН за 2018-ту дугују безмало милијарду долара.

          Недано су САД сачиниле списак земаља које у Генералној скупштини УН гласају солидарно са Вашингтоном, као и списак оних које се најчешће противе погледима и ставовима Вашингтона.

          Стејт департман је чак прецизирао да је већина у ГС УН подржала САД само у 31 одсто случајева, а разматрани су нацрти 93 резолуције. И признао да је то за 10 одфсто мања подршка од оне коју су САД имале годину дана раније.

          Међу десет земаља које најчешће гласају као САД су: Израел, Микронезија, Канада, Маршалова острва, Аустралија, Велика Британија, Француска, Палау, Украјина и Чешка.

          Не рачунајући Русију и Кину, у контра табору су по правилу: Зимбабве, Бурунди, Иран, Сирија, Венецуэла, Северна Кореја, Туркменија, Куба, Боливија и Јужна Африка.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари