Турска опет прети Кипру због трагања за природним гасом испод Медитерана

ЈИЛДИРИМ ТВРДИ ДА НИКОЗИЈА КРШИ ПРАВА СЕВЕРНОГ КИПРА НАСЕЉЕНОГ ТУРЦИМА

        ТУРСКИ премијер Бинали Јилдирим поново је упутио претњу Кипру због истраживања налазишта гаса код кипарских обала, упозоривши да ће „на провокативне активности уследити одговарајући одговор”.

        Јилдирим је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са Туфаном Ерхуманом, премијером самопроглашене државе кипарских Турака, преноси АП.

        Турска се противи напорима Кипра у истраживању налазишта гаса, које Анкара назива једностраним и тврди да Кипар тиме крши права кипарских Турака на ресурсе овог етнички подељеног острва.

        Данашњи Јилдиримов коментар одговор је на наводе да брод америчке мултинационалне нафтно-гасне корпорације „Ексон мобил” плови ка Медитерану, у тренутку када се у тој области одржавају војне вежбе у којима учествује америчка морнарица.

        Прошлог месеца, турски војни бродови спречили су бродове са опремом за бушење налазишта гаса да стигну до области југоисточно од Кипра где је италијанска компанија ENI требало да ради на налазиштима.

        Крајем фебруара, Европска унија је упозорила Турску да, ако њена морнарица не престане да спречава истраживања налазишта природног гаса код Кипра, лидери Уније би могли одустати од састанка са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, најављеног за крај марта.

        Лидери ЕУ наглашавају права Кипра да „истражује и експлоатише своје националне ресурсе у складу са међународним и правом ЕУ”, изјавио је председник Савета ЕУ Доналд Туск након самита лидера Уније у Бриселу 23. фебруара.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари